23. nov. 2015

ŠTA JE ŠTA U BOŠNJAKA - FURUNA




Nijaz Salkić

Stiže nam još jedan snijeg. Dubina snijega jednaka je niskoći temperature a bjelina govori o čistoći zraka kojeg udišemo. Novi snijeg novo veselje djeci a brigu  domaćinima. Zimu bezbrižno dočekuje onaj koji ima kad poželi šta iz ćase kusati i iz tevsije mrsne pite i kolača maslenjaka čopnuti. Ipak je topla soba i furuna vruća (u)čine zimu idiličnim vaktom.



Furuna je u najstariji jezik na Balkanu, u bosanski jezik, ušla iz turskog jezika. Furuna se mogla iskovati od željeza, izrezati iz lima, ozidati pečenom ciglom ili nakaraiti od zemljanog ćerpiča. Meni su najljepše bile one furune ozidane od ćerpiča sa ugrađenim željeznim vraticima i limenom rernom za pečenje čitavih krompira i pite ražljevuše. Na vrhu furune je bio sulinjar (sulunar) limena cijev kroz koji je išao dim u odžak. Posebnu ljepotu furuni davali su keramični lončići po kojima se mjerio imetak domaćina.

 
Osvrćući se u svoje djetinjstvo ne mogu da se nagledam širine bosanske sobe, njene šarolikosti i čistoće, njenih tkanih ćilima, njenih stora i draperija, njenih kalufnih jastuka, malih prozora i bijelih zarića, sanduka i sehare kod drvenog kreveta i zemljane furune. Da mi je samo makar za trenutak otvoriti škripava vrata u toj sobi i poselamiti svoju nanu, koja pjevušeći sevdalinku, tka i veze najnoviju bosansku šaru na svom stanu.

Upamet!


(fotografija furune preuzeta sa stranice: ,Mačkovac:Zavičajni muzej Refika Halilovića'.

Ni komentarjev:

Objavite komentar