22. jul. 2016

MIMBERA - PETAK U NAS





الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ [٦٢:٩]
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

 Zahvala pripada Allahu dž.š. Neka je salavat i selam na Allahova Poslanika Muhameda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe, i svakog onog koji bude slijedio uputu do Sudnjega dana. (Amin)

  A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 18. ševval 1437. ili 22. juli 2016. godine. Ovo je 41. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Laž oko nas', a današnja je, ,Petak u nas'.

  Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: "O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, požurite ka spominjanju Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate!" (9)" A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite" (El-Džumu'a, 9-10.)

  Drago braćo, poštovane sestre, petak je nazvan džumu'a, jer je riječ izvedena iz izraza džem' (spajanje, sabiranje, sakupljanje, okupljanje). Muslimani se taj dan u vrijeme podne sastaju u džamijama. To je šesti dan, kada je Allah, dž.š., upotpunio stvaranje svega stvorenog. U njemu je stvoren Adem, u njemu je uveden u Džennet, u njemu je izveden iz njega i u tom danu će nastupiti Sudnji dan. U tom danu je jedan sahat, čas, tren, ako tačno u njemu pravovjerni rob zatraži od Allaha, dž.š., nešto korisno, Allah će mu dati, kao što se to jasno i pouzdano navodi u vjerodostojnim hadisima.


  Šta je lijepo petkom?

  Lijepo je da se onaj ko ide na džuma-namaz, okupa prije odlaska u džamiju radi predanja, koje se od Ebu-Hurejrea i Ebu-Seida, r.a.: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Kada neko od vas pođe na džumu, neka se okupa.'" Poslanik, s.a.v.s., kaže: 'Ko se očisti i okupa u petak, rano ustane i među prvima dođe, pješke, a ne na jahalici, blizu imama i sasluša ga, a sam riječ ne progovori za svaki će korak imati nagradu kao što se ima od godine dana dobrovoljnog posta i namaza.'"

  Ebu-Hurejre, r.a., prenosi, da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: 'Ko se petkom okupa kao kad se okupa od džunupluka, zatim ode u džamiju u prvom sahatu, kao da je za kurban zaklao devu; ko ode u drugom sahatu, kao da je za kurban zaklao kravu; ko ode u trećem sahatu, kao da je za kurban zaklao rogatog ovna, u četvrtom sahatu, kao da je zaklao kokošku, a u petom sahatu, kao da je od sebe darovao jaje. Kada imam iziđe na minber, meleki dođu da bi saslušali hutbu.'" (Buharija i Muslim)

  Od Ebu-Hurejre, radijellahu anhu, takođe prenosi hadis: "Na dan džume meleki stoje na vratima svake džamije i upisuju jednog za drugim (imena onih koji idu klanjati džumu-namaz). Kada se imam uspne na mimber, oni pozatvaraju stranice i pođu prisustvovati spominjanju Allaha.’’

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Pet dnevnih namaza, džuma do džume, ramazan do ramazana, brišu grijehe ukoliko se čovjek kloni velikih grijeha." (Muslim)

 Pohvalno je obući najljepšu odjeću, namirisati se, očistiti zube i šutjeti slušajući hatiba, nikoga ne uznemiravajući. Ako sve to ispoštuje i obavi džuma-namaz, njegov je namaz iskup za grijehe koje je počinio između dvije džume.

  Na džumu ide ko drži do sebe!

  "Kad se u petak na namaz pozovete, kupoprodaju ostavite i požurite ka spominjanju Allaha." Pod pozivom se misli na drugi ezan, koji bi se učio kada bi se Allahov Poslanik, s.a.v.s., popeo i sjeo na minber, i na ovaj se ezan misli kada se kaže da je poslije njega zabranjena kupoprodaja. Prvi ezan, koji je dodao zapovjednik pravovjernih Osman ibn Affan, r.a., uspostavljen je radi velikog broja klanjača.

  Džuma-namaz je fardi-ajn, kojeg je dužan klanjati svaki musliman, slobodan, punoljetan i pametan, a koji nije na putu i nema opravdanja za izostajanje sa džume.

Opravdan je izostanak putniku, bolesniku, njegovateljima bolesnika i drugima koji imaju slične uzure i opravdanja, a što je, takođe, razrađeno u šerijatskopravnim djelima.

   Opasnost izostajanja od džume namaza

  Od Ibn-Omera, radijellahu anhuma, se prenosi da su čuli Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako na mimberu govori: "Ili će se ljudi okaniti zapostavljanja džuma-namaza, ili će Allah zapečatiti njihova srca) pa će postati nemarni (nehajni i bezbrižni)." (Muslim)

  Za džumu namaz trebamo naći vremena u svom planu i rasporedu. Utabijatimo džumu namaz i naviknimo se na džamiju, dok nas nije vrijeme pregazilo i zauvijek odvojilo od ovog svijeta. Poslije džuma namaza se ionako može naraditi, umoriti i dosta novca zaraditi.

  Dova

  Uzvišeni Allahu, podari nam znanja i mudrosti pa da na vrijeme shvatimo da je nesreća koja nas zadesi zbog grijeha naših, a da je namaz odmor za umorne duše i viza za ulazak u Dženet.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari.
.



 Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar