17. jun. 2012

GRAHOVO VRIJEME



Nijaz SALKIĆ


Sjećate li se grahovog vakta. To su bile one godine kada smo jeli hranu kojoj je rok trajanja bio pri kraju, ili je upotrebno vrijeme hrane davno proteklo. Tada se jeo stari grah kojeg si kuhao više sati, a on tvrd i nikako da se skaši i smekša. Kada ga je domaćica u ćasu izlila skuhane graške su zvečale dok su ih sofradžije kašikom ganjale po ćasi. Mlijeko smo dobivali tako da je majka mliječni prašak iz papirne humanitarne konzerve razmućivala s vodom i kuhala mlijeko. Koliko smo se samo najeli mliječnog praška ne čekajući da se mlijeko razmuti i prokuha.

Helem, jeli smo tada mnogo štošta zastarjelog datuma i sumnjivog kvaliteta. Srećom malo je ko umirao od te hrane, jedino želudac nije svakom hranu svario pa je pojedince često bolio stomak. Eto, ovaj vakat je sličan onom već poodavno minulom, ,grahovom' vremenu. Svega imamo, navikli smo na mnoge dobrote, mnogo gledamo gdje treba i ne treba, imamo što nam treba i ne treba, hodamo gdje trebamo i ne trebamo, govorimo što trebamo i ne trebamo, volimo koga trebamo i koga ne trebamo, mrzimo koga treba i koga ne treba… Od svega toga što imamo i što činimo, najčešće nas boli stomak.

Upamet!

Ni komentarjev:

Objavite komentar