18. sep. 2014

MIMBERA - POBOŽNOST



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ [٣:٣١]
صدق الله العظيم
       U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

  Neka je hvala Uzvišenom Allahu. Njega dozivamo u dovama onda kada nam je teško, ali i u dobru ime Njegovo spominjimo. Neka je Allahov blagoslov, mir i spas na Poslanika a.s., salavate i selame donosimo na njega, njegovu porodicu, vjerne ashabe i sve pripadnike ummeta Muhammeda a.s.

  Dragi brate, poštovana sestro, danas je petak 24. zu-l-ka'de 1435. ili 19. septembar 2014. godine. Ovo je 46. hutba u novoj godini.

   Prošli petak govorismo o pripremi vjeroučitelja-muallima a dana sćemo o pojmu pobožnost..

 Poštovane sestre, draga braćo, kada govorimo o pobožnosti, praktične primjere uglavnom navodimo iz prošlosti, a najčešće iz života prvih generacija muslimana, ne samo zbog toga što je takvih primjera napretek, nego zbog toga što je u današnjem vremenu živih primjera pobožnosti veoma malo, stoga se o pobožnosti uglavnom samo priča.

   Pobožnost je odlika brižnih, to je osobina ljudi koji drže do sebe, do svojih dragih i bližnjih. Pobožan je onaj koji se istinski Boga Dragoga boji, i koji Uzvišenog na pravi način ljubi i voli. Pobožnost je proces, kontinuitet i misterija, zato je pobožnih malo. Teško ih je otkriti i primijetiti  jerbo oni nikada ne ,isplivaju' na dunjalučku površinu interesa. Pobožan se nikada ne predstavlja riječima, - ja redovno klanjam, ja postim, ja dijelim i ja pomažem sirotinju. Pobožan je sušta pozitiva, prvoklasni kvalitet i raritet, koji se sam nikada ne reklamira i ne hvali.

    Veli Uzvišeni Allah: Nije čestitost (pobožnost) u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti (pobožni) su oni koji vjeruju u Allaha i u onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone.."/ (El-Bekare, 177)

    Zato, vjera nije samo obredoslovlje; klanjanje i vezanje za džamije ili mesdžide. Vjera traži od čovjeka da živi svoj život, da radi, da se trudi, da stiče i zarađuje, da se ne odriče i ne udaljava od dunjaluka i njegovih ljepota, uživanja i ukrasa. Zato je slatko biti vjernik i žuditi za ulazak u ,klub pobožnjaka'

  Poštovani džemaate, znajmo da nema pobožnosti bez altruizma i ljubavi. Pod pojmom ljubavi većina pomisli na ljubavnu vezu između muškarca i žene. Ljubav u Islamu ima šire značenje i ona se prostire na  tri vrste ljubavi.

   Prva vrsta ljubavi je ona koja se osjeća i njeguje prema Allahu Uzvišenom. To je ona ljubav koja ti ne dopušta da činiš grijehe da ne bi povrijedio onog kome ljubav poklanjaš. Jer, najprije treba naučiti kako se poštuje crveno svijetlo u saobraćaju pa tek onda zeleno.

  Druga vrsta ljubavi je ona koja se osjeća prema poslanicima, a posebno ljubav prema posljednjem Allahovom Poslaniku Muhammedu a.s. Ova ljubav obavezuje na slijeđenje njegova načina života. Ona pokazuje koliko se uistinu voli Allah, jer Kur’an a.š. upozorava:

“Reci: ‘Ako volite Allaha, mene slijedite, Vas će onda Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti, zaista je Allah milostiv, samilostan.” (Ali-Imran, 3:31)

  Treća se vrsta ljubavi tiče svih ljudi. Za muslimane ovo znači da im je dužnost voljeti sve ljude bez obzira na njihovu etničku, religijsku, lingvističku ili kulturnu različitost. Ova ljubav uključuje susjede, poslovne kolege, prijatelje, rodbinu pa čak i neznance. Ova ljubav obavezuje muslimane da budu spremni pomoći bilo koga i bilo kada. Postoji veliki broj hadisa koji potiču muslimane da pomažu čovjeku kao članu ljudske zajednice, jer takav ih altruistički gest približava Bogu.

    Amir ibn Ebi Musa prenosi od svoga oca slijedeće: »Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., poslao njega i Muaza ibn Džebela u Jemen, rekao im je: - Olakšavajte, a ne otežavajte! Obradujte a ne rastjerujte! Budite poslušni jedan drugom i nemojte se međusobno razilaziti! (Buharija)

   Aiša, r.a., pripovijeda: »Čula sam Allahova Poslanika, s.a.v.s., gdje kaže: - Duše su poput skupine: one koje se međusobno upoznaju, zbliže se, a one koje se ne poznaju, međusobno se raziđu.« (Buharija i Muslim)

    Aiša, r.a., je govorila da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: - Neka vaši poslovi budu ispravni i umjereni, jer nikoga neće njegovo djelo uvesti u Džennet. - Je li ni tebe, Allahov Poslaniče? - upitaše prisutni. Ni mene - odgovori Poslanik - osim ako mi se Allah ne smiluje. Znajte da je Allahu najdraže ono djelo u kojem čovjek ustraje, makar ono i neznatno bilo. (Buharija, Muslim i Nesaija)

   Abdullah ibn Mes'ud, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., kazao: - Nije vjernik onaj koji drugoga napada i vrijeđa, proklinje, nepristojno se izražava i koji je bestidan. (Tirmizija, Hakim)

    Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: - Ko bude imao pri sebi neku nepravdu koju je učinio svome bratu, neka se s njim izmiri (i halala zatraži) prije nego li dođe na Sudnji dan kada neće biti ni dinara niti dirhema, nego će se dugovanja podmirivati dobrim djelima. A ko ne bude imao dobrih djela, njemu će se natovariti grijesi onoga kome je učinio nepravdu. (Buharija)

  Ako su pobožnjaci ,nevidljivi' i neotkrivi, onih drugih ,pobožnjaka' je sijaset i oni su vidljivi i dokučivi. Ima ih koji znaju jako dobro odglumiti pobožnost. Prepoznaćemo ih u svim sferama života, od onih iz visokih krugova do ,male raje'. Mnogi od njih će ibretile protumačiti vjeru iz svih uglova, nekada čak i ,bolje' od onih koji su pozvani i odgovorni, da je tumače. I ,mala raja' tumači vjeru, na šerijatskim vjenčanjima, na svečanim kućnim mevludima, uz ramazan na teravijama, na Bajramima... Dešava se poslije šerijatskog vjenčanja da imam obavi vjenčanje i ode, svatovi prijeđu na 'opušteniju' atmosferu. Isto se desi sa ramazanskom serdžadom u kućama i stanovima našim, serdžada se objesi da krasi zid do slijedećeg ramazana itd.

    Završiću riječima velikog pobožnjaka Hasana iz Basre, koji u svom djelu: „Čujem šum, prijatelja ne vidim“, kaza i  ovo:  „A kako ne bih plakao? Kad bi nam se na vrata ove džamije pojavio jedan od drugova Allahova Poslanika, kod nas od islama ne bi raspoznao ništa osim ovu našu Kiblu, kuda se okrećemo u namazu! Prazne su želje svijet uništile. Šta je to? Vidim ljude, ali ne vidim pameti, čujem šum, ali prijatelja ne vidim. Ovaj svijet je ušao u vjeru, pa iz nje izišao. Znaju šta je dobro, ali dobro ne rade. Znaju šta je zabranjeno, ali ga čine. Vjera im je samo na jeziku.“

     Dova

    Allaha molim da naše danas bude bolje od našeg juče, a naše sutra bude bolje od našeg danas. Gospodaru naš, daj nam dobro i ovog i onog svijeta i budi nam Milostiv na Danu sudnjem. Amin, ja Rabbel-alemin!

  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Jusuf el-Qaradawi, Senad Agic,

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar