2. okt. 2014

MIMBERA – SUTRA JE KURBAN BAJRAM



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَالْفَجْرِ [٨٩:١] وَلَيَالٍ عَشْرٍ [٨٩:٢]
صدق الله العظيم
         U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

   Neka je hvala Uzvišenom Allahu. Njega dozivamo u dovama onda kada nam je teško, ali i u dobru ime Njegovo spominjimo. Neka je Allahov blagoslov, mir i spas na Poslanika a.s., salavate i selame donosimo na njega, njegovu porodicu, vjerne ashabe i sve pripadnike ummeta Muhammeda a.s.

   Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 09. zu-l-hidždže 1435. ili 03. oktobar 2014. godine. Ovo je 48. hutba u novoj godini.

     Prošli petak govorismo o početku mjeseca zu-l-hidždžeta a danas ćemo o Kurban bajramu.

   Poštovane sestre, draga braćo, kada govorimo o ovom blagdanu, znajmo da je to jedan od dvaju naših bisera. On sija i obasjava mu'minska i hadžijska srca. Danas su hadžije na vrhuncu ibadetskih aktivnosti. Hadžijska srca ubrzano kucaju na Arefatu. Arefat je dolina na kojoj sve ovogodišnje hadžije upućuju dove, za sebe, svoju rodbinu, za mir, zdravlje i blagostanje. Da je ovo blagoslovljeno vrijeme zabilježeno je u Kur'anu. Kaže Uzvišeni Allah džellešanuhu: „Tako mi zore i deset noći...“  Allah, dž. š., se kune zorom, znači  svitanjem, a posebno se misli na zoru prvog dana Kurban-bajrama, kao što se navodi u tefsiru Ibn Kesira.

     Hadž je vrhunac insankog hoda putem dobra i napredovanja. Hadž je prilika da se pobijedi zlo u sebi i da se osnaži samopouzdanje i vjera. Hadž jača vjeru u pobjedu dobra, vjeru kao sliku i signal da je prijeđeni put bio pravi. 
    Sutra je dan ljubavi, radosti, dan kada trebamo i moramo jedni drugima stisnuti ruku, bratski se zagrliti, čestitati i sjetiti se onih kojih nema među nama. Nastupajući dani su vrijeme kada treba da se (u)pitamo jedni za druge, da daleko više razgovaramo. Da se ispričamo, da se izjadamo za sve ono sto nas tišti i boli. Da se zapitamo ako nekoga nejma, zašto ga nejma? Ako je bolestan da ga obiđemo, ako je u nevolji da mu pomognemo, ako je uplakan da ga utješimo.
    Na dan Bajrama u srcima muslimana ne treba biti ljutnje, srdžbe, predrasuda i mržnje. Vjernik se svim bićem trudi da sačuva svoju dušu i da je čistu vrati Allahu Uzvišenom. Iskreni vjernik je spreman na praštanje i pomirenje. Željan je da pruži ruku i pomogne svakom čovjeku.

   Vjernik je ubijeđen da je bajram, hadž, kurban i drugi ibadeti, vezani za ove mubarek dane jasna poruka nama i drugima da muslimani žele napredak, prosperitet i mir sebi i svim drugim ljudima u duhu kur'anske poruke:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُم بُرْهَانٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُّبِينًا [٤:١٧٤]
   " O ljudi, dokaz vam je već stigao od Gospodara vašeg i mi vam objavljujemo jasnu svjetlost.
فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَاعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِّنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا [٤:١٧٥]
    One koji budu vjerovali i čvrsto se propisa držali On će u milost Svoju i blagodat uvesti i pravim putem uputiti".

  Kao vjernici, očekujemo da ćemo klanjem kurbana, simbolom žrtve, ubiti u sebi sebičnost, da ćemo se približiti Allahu dž.š., da ćemo postati džometniji, jedni drugima bliži, moralniji, imanom-vjerom, bogatiji.

    Vjerujemo da ni jedan musliman ne kolje kurban samo za sebe i svoj zamrzivač  Uzvišeni veli:
لِّيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ عَلَىٰ مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ ۖ فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ [٢٢:٢٨]
   Da bi koristi imali i da bi u određene dane prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite siromaha gladnog. (El-Hadždž, 28.)

   Poslanik, a.s., veli: ,,Jedite od kurbana, zadržite za sebe i podijelite sadaku."(Muslim) Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: ,,Trećinom neka čovjek nahrani svoju porodicu, drugom trećinom neka nahrani svoje komšije i neka treću trećinu podijeli potrebnima, na taj dan."

   "Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a ne zakolje ga, neka ne prisustvuje našim musallama" (Hakim)

 "Na Kurban-bajram Allahu je najdraže da se novčanice potroše za kurban."(Taberani)
      

     KURBAN BAJRAM NAMAZ

   Kada sutra pođemo u svoju džamiju na Bajram namaz, musteheb je (lijepo je) da putem sebe čuješ, kako učiš tekbire. Klanjajući bajram-namaz, na prvom rek'atu-nakon što smo proučimo subhaneke, trebamo tri puta podići ruke do ušiju i svaki put donijeti tekbir. Nakon prvog i drugog tekbira ne vežemo ruke, nego ih držimo obješene niz tijelo. Nakon trećeg tekbira ih svežemo na pojas, desnu preko lijeve ruke. Na drugom rek'atu, nakon što smo proučili fatihu i sure, opet donesemo tekbire. Svaki put kada podižemo ruke do ušiju, donosimo tekbir. Na četvrtom tekbiru idemo direktno na ruku'.

    TEKBIR-I-TEŠRIK

   Od sabah namaza dana Arefata do ikindije četvrtog dana Kurban bajrama, vadžib je muškarcima i ženama, nakon farz namaza, po predaji selama, proučiti Tekbir-i-tešrik (žene potiho izgovaraju). Tekbir-i tešrik glasi: "Allahu ekber, Allahu ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil-hamd". Ovaj se tekbir takođe uči i nakon džum'e i nakon bajram namaza.
   Neka nam sutrašnji Bajram učvrsti vjeru u srcu, ojača moral, ustali naše stope, na putu istine i pravde. Sa izlaskom iz džamije podijelimo radost Bajrama sa najmilijima, rodbinom, komišilukom. Zijaretimo i svoje mile i drage na mezarlucima i šehitlucima,  halalosum, aškile i od srca im proučimo fatihu.

    Dova

    Uzvišeni Allahu, Učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Kurban-bajramska hutba, Nijaz Salkić,
Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar