11. dec. 2014

MIMBERA – ZEKAT U VRIJEME NEDŽDE I RISLE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
۞ تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ [٧٠:٤]
 صدق الله العظيم
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

  Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova; neka je selam i blagoslov na Allahovog posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe.

  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 20. safer 1436. ili 12. decembar 2014. godine. Ovo je 07. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,,vjerovanje'' a današnja hutba nosi naslov, ,,zekat u vrijeme nedžde i risle''.

   Definiciju života i življenja, umnici iz generacije u generaciju sastavljaju i izriču. Svaki čovjek odabere ideju vodilju, za njom se povodi iz nje mudrost crpi i s njom kroz život prohodi. Nekome je moto rad i poštenje, drugome je izležavanje, nerad i sjedenje, trećemu je prevara, sumnjičavost i uhođenje, četvrtom je samodopadljivost, samodovoljnost i škrtarenje. Kategorija pozitivnih i negativnih grupa  je mnogo.

  Uglavnom svako voli izabranu avliju u kojoj sjedi ili radi, bere ili sadi, svoju hranu soli ili sladi, zahvaljuje Bogu ili za Njega ne mari. Vremenom shvatimo da život prolazi, da se stari a ne mladi. Svako se trudi da za stare dane nešto privredi i uštedi. Ko skonta život on se promijeni i za budući svijet pripremi. Bogat a pametan, višak svog dobra, kad i njemu treba siromašnim i potrebnim (u)dijeli.
  Zekat je lakmus koji pokaže ko je sretnik a ko baksuz. Zekat u lingvističkom pojmovanju znači rast, povećanje, čišćenje, hvaljenje, dobrotu. Sva ova jezička značenja su upotrijebljena u Kur'anu, u različitim ajetima i kontekstima. Imetak koji se izdvaja na ime zekjata, u islamu se naziva zekatom, zato što zekat pere i čisti i što će džomet dijeleći biti nagrađen uvećanim sevapom.

   Uzvišeni Allah, Gospodar nebeskih stepeni veli:

,,K Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje.'' El - Mea‘ridž / Stepeni                                         

  Imam Ahmed, r.a., prenosi hadis od Ebu-Hurejrea, koji kaže: "Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji kaže: 'Ko bude imao deve a ne bude na njih davao zekat u vrijeme "nedžde" i "risle"', a mi smo ga upitali: 'Šta je to "nedžda" i "risla"?' On je odgovorio: 'U teškoj i povoljnoj situaciji, pa ko ne bude davao zekat, doći će uhranjenije no što su bile i u većem broju, i deblje i zloćudnije, a on će biti povaljen na zaravnjenu ledinu, a one će ga gaziti svojim papcima. Kada i posljednja prijeđe preko njega, počet će ponovno prva i to u danu koji će trajati pedeset hiljada godina, sve dok se ne presudi svijetu i svako vidi svoje mjesto.' Poslije toga je spomenuo krave i ovce koje će ga gaziti svojim papcima ako ne bude davan zekat na njih." 

   Zekat,  temelj islama

  Zekat je spomenut u osamdeset i dva ajeta zajedno sa namazom što govori o njegovoj izuzetnoj važnosti. Poslanik a.s., je rekao: Islam je sagrađen na pet stubova: kelimei-šehadetu, klanjanju namaza, postu ramazana, davanju zekata i obavljanju hadždža.''

   Nepoznavanje i omalovažavanje zekatskih propisa

  Koliko je ljudi iz prijašnjih generacija živjelo i otišlo s ovog svijeta a nisu zekat smatrali temeljom islama i stubom svog imana, pa nisu dijelili, ili su od zekata dijelili što su htjeli i po svom nahođenju. Među onima koji danas nešto znaju o zekatu ima i takvih koji misle da propise o zekatu mogu razvlačiti kako njima odgovara.

 Gazali o  onima koji nepropisno dijele ili nikako ne dijele zekat

  Muhammed El-Gazali spominje one koji koji dijele imetak na ime zekata siromasima i bijednicima radi ugleda i boljeg mjesta i saffa u džamiji. Ovi ne udjeljuju tajno jer dijeleći ,probranoj' sirotinji zaborave siromašni komšiluk.

   Govori i o bogatašima koji će provoditi sve vrste pobožnosti kao što je: post, noćni namaz, učenje Kur'ana i sl., ali neće dijeliti zekat ni sadaku. Neki od bogataša će i dijeliti zekat ali će udjeljivati dio imovine koji je pokvaren, neupotrebljiv i koji im više ne treba.

   Zekat uzrok lijeka, ozdravljenja, i povećanja bereketa

  U predanju Buharije i Muslima stoji: ''Iskušenje čovjeka u: porodici, imetku, životu, djeci i komšiluku otklanja: post, namaz, sadaka (milostinja, zekat), naređivanje dobrih, a zabranjivanje loših djela.''

Zekat, kao što odgaja svoga vlasnika i čisti ga moralno, isto tako čisti i čuva njegov imetak od raznih nesreća. U šerijatskim izvorima na arapskom jeziku zekat se naziva „zekatul-mal” što u prijevodu znači povećavanje, rast imetka. Poslanik, a.s., je rekao: ''Zaštitite vaš imetak zekatom, liječite vaše bolesne sadakom (milostinjom) i pripremite se dovom protiv nesreće.''

  Zekat je zaštita i lijek, uzrok za bereket (blagoslov) u: životu, porodu, dugovječnosti; odgađa razne nesreće i bolesti, gasi kabursku vatru i patnju.

   Vaz koji koristi i šteti

 Svaki vaz koji ti ne promijeni neku osobinu da se praktično popraviš u smislu odazivanja Allahu, odricanja od dunjaluka, čvrsto ga se držeći; odnosno, ne budeš li radio tako, vaz će ti biti dodatni svjedok protiv tebe! Ako smatraš da će ti on biti nekakva garancija, varaš se!

    Dova

  Rabbena innena amenna fagfirlena zunubena ve kina ‘azaben-nar. Gospodaru naš, mi zaista vjerujemo, pa nam oprosti grijehe naše i sačuvaj nas patnje u Vatri. Amin!

  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Otkrivanje i raspoznavanje iluzija kod ljudi, Muhammed El-Gazali.
Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar