6. feb. 2015

MIMBERA - USJEVI



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
….وَلِيَبْتَلِيَ اللَّهُ مَا فِي صُدُورِكُمْ وَلِيُمَحِّصَ مَا فِي قُلُوبِكُمْ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ [٣:١٥٤] صدق الله العظيم
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

  Sve hvale i zahvale pripadaju Allahu dž.š.! Svjedočim da je Muhammed a.s, Allahov rob i Poslanik, neka je salavat i selam na njega, na njegovu časnu porodicu, na njegove plemenite ashabe, i na sve one koji slijede njegov put i njegov sunnet, do Sudnjega Dana.

 Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 16. rebiu-l-ahir 1436. ili 05. februar 2015. godine. Ovo je 15. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Odgajaj i spašavaj' a današnja tema je ,Usjevi'.

 Uzvišeni Allah s.v.t.a., veli: "Ko bude želio usjev Drugog Svijeta, njegov usjev ćemo i povećati! A ko bude želio usjev ovoga Svijeta, daćemo mu ga, ali na Drugom Svijetu on nema nikakva udjela!" (Eš-Šura- Dogovaranje,19) 

 Blagodat života je od Boga Dragoga. Još u Ezelu su zapisane sve minute, sati i dani naši. Kada prođe dan ode i dio nas. Zaista malo ko poznaje tajnu života i svoje poslanstvo. Uglavnom kada život ,iscuri' čovjek se ražalosti, prepadne, zaprepasti, uskomeša i izgubi. Mudri govore-svega će biti a kajanja najviše!

  Kako siješ, tako ćeš i požeti, Poslanik, s.a.v.s., nas uči.

  -Ako se hraniš haramom i pojiš haramom, zar možeš očekivati da ti dove budu primljene.

   -Ako razmišljaš i govoriš o onome što te se ne tiče; misliš li da će tvoje srce ostati čisto; da zbog tih riječi neće drugi o tebi tako pričati? Ono što daješ drugima, to će se i tebi vratiti, upamti.

  -Ako se pitaš čemu iskušenja, muke, belaji i nedaće, Kur'an nudi slijedeći odgovor: “...Da bi Allah ispitao ono što je u vašim grudima i da bi istražio ono što je u vašim srcima - a Allah zna svačije misli.” (Ali-Imran, 154)

  Upitan je Allahov poslanik o onome što će najviše ljudi odvesti u Džennet, pa je odgovorio: 'Bogobojaznost i lijep moral.' (Tirmizi)

 -Lijep moral ima svaki onaj od čijeg su jezika i ruku mirni i  sigurni ostali ljudi.

 -Njeguj dva bisera, istinoljubivost i iskrenost jer su to putići ka džennetu. Savladaj srdžbu svoju.

 Kroz vijekove odzvanjaju Poslanikove riječi: 'Ko bude savladao svoju srdžbu, a bude u stanju da je sprovede, Allah će ga prozvati na čelu svih stvorenja kako bi sebi izabrao džennetske hurije, koje bude htio, na Sudnjem danu.' (Tirmizi)

  Kako izgleda ovo savladavanje srdžbe i kakvog je ukusa najbolje će nam reći ova poučna hikaja koja govori o jednom od Allahovih Poslanika kojem je bilo rečeno da kada krene na put prvu stvar koju vidi mora da pojede, drugu da sakrije, treću da prihvati, četvrtu ne smije odbiti i od pete mora pobjeći. Krenu on tako i prvu stvar koju ugleda bijaše jedno ogromno brdo. Subhanallah, reče, Allah mi je naredio da ovu prvu stvar pojedem, ali kako ću ovo ogromno brdo pojesti? Šta ću nema mi druge nego da učinim onako kako Allah od mene traži. I krenu on prema tom brdu ali kako je išao prema njemu ono se poče smanjivati i kada dođe sasvim blizu, ono se pretvori u jedan zalogaj on ga uze i pojede a njegov ukus bi je bio izuzetno sladak. Druga stvar na koju naiđe na svom putu je bio jedan zlatni ćup. Vidi, reče on, zlatni ćup njega moram da sakrijem. Iskopa rupu u zemlji i zakopa ga. Okrenu se da ide kad onaj ćup izađe na površinu. Ponovo ga zakopa ali opet izađe. Treći put kada se to ponovi ostavi ga i reče: Ja sam svoje uradio. Nakon toga začu jednog slavuja kako ga doziva bježeći od orla: O Poslaniče spasi me. Allah mi je rekao da treću stvar prihvatim te uze slavuja i sakri ga u svoju košulju. Ubrzo pristiže orao i reče: O Poslaniče, ti mi uze moju nafaku kojom se ja hranim, sad me moraš ti nahraniti. Četvrtu stvar ne smijem odbiti te uze nož odsječe dio mesa sa svog tijela i nahrani orla. Nakon toga naiđe i na petu stvar, bio je to leš koji je na sve strane zaudarao. Od ove stvari moram pobjeći reče on i okrenu se i pobježe. Nakon toga bi mu rečeno.

 Ona prva stvar koju si pojeo i koja se od onog ogromnog brda pretvorila u zalogaj to je u stvari srdžba, ljutnja. Kada se čovjek istom naljuti ona je kao brdo, a kako vrijeme prolazi ona se smanjuje i kada čovjek proguta svoju srdžbu ne ispolji je to mu bude slađe i od samog meda.

  Druga stvar onaj zlatni ćup je u stvari dobro djelo kojeg iako si zakopao izašao je na površinu tako isto dobro djelo koliko god čovjek krio Allah će dati da se ono objelodani i da se vidi.

 Treća stvar onaj mali slavuj upućuje da ako ti se neko povjeri nemoj da ga iznevjeriš pa da je mali kao ona ptičica koju si od orla spasio.

  Četvrta stvar znači kada ti neko ko je u nuždi nešto zatraži nastoj da mu daš makar i tebi trebalo.

  I peto onaj mejjit od kojeg se širi ružan zadah predstavlja u stvari smrad gibeta, jer oni koji ogovaraju druge ljude od njiha se širi smrad, zato bježi od takvih kao što si pobjegao od onog mejjita.

 Zato treba raditi prave stvari, u pravo vrijeme, na pravi način. Kazuju da je jedan momak otišao u Francusku da studira, iako uopće nije znao francuski jezik. Odlazio je na predavanja, iako ništa nije razumio. Za svaki odlazak na predavanja, dobijao je u registru znak slovo “P”. Nastavio je redovno pratiti predavanja. Nikada nije napravio nijedan izostanak, i za sva predavanja je dobio znak “P”, mada i dalje baš ništa nije razumio. Kad je došlo vrijeme ispita, ponadao se da će i na ispitu dobiti znak “P”. Nije skontao da “P” znači “Prisutan”, a ne “Položio”. To što će dobiti znak “P” nipošto ne znači da je položio ispit, jer niti zna francuski jezik, niti poznaje gradivo.

  Dova

  Allaha molimo da se okoristimo uputom iz Njegove Knjige i sunnetom Njegovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s.. Od Allaha oprosta tražim za sebe i za vas i za sve druge muslimane od svih grijeha, a tražite oprosta i vi, jer On grijehe oprašta i milostiv je.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, “Vjera za sva vremena”, Dr. Zakir Naik, Bilal Hodžić..

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar