5. mar. 2015

MIMBERA - HRAM I MESDŽID



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِّلْعَالَمِينَ [٣:٩٦]
صدق الله العظ
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

  Sve hvale i zahvale pripadaju Allahu dž.š.! Svjedočim da je Muhammed a.s, Allahov rob i Poslanik, neka je salavat i selam na njega, na njegovu časnu porodicu, na njegove plemenite ashabe, i na sve one koji slijede njegov put i njegov sunnet, do Dana Sudnjega.

 Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 15. džumade-l-ula 1436. ili 06. mart 2015. godine. Ovo je 19. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, 'Čuvaj dobra djela', a današnja tema je ,Hram i mesdžid'.

  Uzvišeni Allah s.v.t.a., veli: "Prvi hram podignut za ljude jeste onaj u Beki, blagoslovljeni putokaz svjetovima." /96/

  Allah Uzvišeni u ovom ajetu kaže da je prvi hram podignut da se u njemu ibadet čini i obredi obavljaju, "onaj u Beki", znači Kabi, koju je izgradio Ibrahim el-Halil, a.s. Imam Ahmed navodi predanje od Ebu-Zerra, r.a., koji kaže: - Upitao sam: "Allahov Poslaniče,  koji je hram prvi podignut?",  pa je odgovorio: "Sveti hram (Kaba)!" Zatim sam priupitao: "Koji poslije toga?", pa je rekao: "Krajnji hram" (Mesdžidul-Aksa). Upitao sam: "Koliki je vremenski period između njih?" "Četrdeset godina", kazao je on. Zatim sam još upitao: "Koji je poslije?", pa je rekao: "Ali ti, klanjaj gdje te zatekne vrijeme namaza, jer sve ostalo je mesdžid!" Navode El-Buhari i Muslim. Ibn Ebi-Hatim prenosi predanje od Halida ibn Ar'are, koji kaže: "Neki čovjek je ustao i upitao Aliju, r.a.: Hoćeš li nam govoriti o Hramu? Da li je to prvi hram koji je podignut na Zemlji?" On je rekao: "Ne, ali to je prvi hram koji je podignut i u kome je blagodat i mjesto gdje je Ibrahim stajao - 'Mekamu-Ibrahim'. Ko u njega uđe, siguran je!" "...onaj u Beki". Prema poznatim predanjima to je jedan od naziva Meke. Za Meku se inače spominje više naziva, kao što su: Meka, Beka, Drevni hram (El-bejtul-Atik), Sveti hram (El-bejtul-Haram), Sigurni Grad (El-beledul-Emin), Majka gradova (Ummul-kura) i drugi. U njemu su znamenja očevidna", jasni znaci da je to građevina Ibrahimova, te da je nju Allah uzvisio i dao prednost nad drugim.

   Ka'ba

 Sasvim  se pouzdano zna da je Ibrahim, alejhisselam, izgradio bejtullah-Ka'bu,  prema drugom  mišljenju, on ju je samo obnovio na starom mjestu i na starim temeljima nakon što je u Potopu bila potpuno uništena: “I dok su Ibrahim i Ismail temelje Hrama podizali oni su molili: 'Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve Čuješ i sve Znaš!'” (2:127)

  Poslanikova a.s. džamija

 Druga po vrijednosti svetinja u islamu je Poslanikova džamija u Medini. Tu  džamiju je lično podigao resulullah s.av.s. Znamo da je on s.a.v.s., najodabranije Allahovo stvorenje. Za podsjećanje spomenuću da se prilikom Mi‘radža, Muhammed, alejhisselam približio Allahu, Gospodaru svih svjetova,  prešavši granicu koju čak ni melek Džibril nije smio prijeći. Mnogo toga kao i sam Mi'radž uticalo je da džamija koju je Poslanik utemeljio postane sveto mjesto baš kao i grad Medina koji ga je ugostio poslije selidbe iz Mekke (Hidžra).

  Mesdžidul-aksa  (Bejtul-makdis)

  Mesdžid (hram)  u Kudsu  (Jerusalimu)  je treće mjesto po svetosti u islamu.  Značaj ovog mjesta su višeslojan.  Mesdžidul-aksa je drugi hram koji je u slavu Allaha izgrađen na Zemlji, kako se prenosi od Muhammeda s.a.v.s.,  četrdeset godina nakon gradnje Mesdžidul-harama.

  Nalazi se na prostoru svete zemlje što ju je Allah u nasljeđe dao prijatelju Svome Ibrahimu a.s. Na tom prostoru su se stoljećima nizali poslanici Benu Israila jedan za drugim tako da, (vele) tamo nema mjesta gdje neki poslanik ili neki melek sedždu nije činio.

 U Mesdžidul-aksau je u noći Isra'a i Mi‘radža obavljen, vjerovatno  najveličanstveniji namaz, gdje su saffove činili Allahovi poslanici a imam je bio Muhammed s.a.v.s.,  koji je odatle otišao na Mi'radž, obilazak nebesa i svega stvorenog i na susret sa Allahom s.v.t.a., lično.

   Bejtul-ma'mur-nebeska Ka'ba

  Jedno od najveličanstvenijih Allahovih nebeskih znamenja je Bejtul-ma'mur. To je Kaba meleka i nalazi se, na sedmom nebu po vertikali, tačno iznad Kabe u Mekki. Prema vjerodostojnim hadisima u taj Hram svakodnevno ulazi  sedamdeset hiljada meleka da slave i veličaju Allaha i koji se, kada završe jednodnevni ibadet, više nikada ne vraćaju nazad. Smatra se da se upravo na ovu nebesku Kabu odnose ajeti Milostivog iz sure Kur’ana Gora (Et-Tur): “Tako mi Gore, i Knjige u retke napisane na koži razvijenoj,  i Hrama poklonika punog!”(52:1-4)

  Mesdžid

 Riječ mesdžid u arapskom jeziku je mjesto gdje se čini sedžda. Iz samog imena i današnjeg poimanja, razvidno je da je mesdžid građevina u kome je najvažnije djelo namaz-ibadet i veličanje Allaha s.v.t.a.

  Kada su podignuti prvi hramovi i mesdžidi, ibadet je tada bio učinkovit jedino, ako bi se obavio u hramu, odnosno mesdžidu. Vjerujemo da je bilo ljudi koji su namaze obavljali u svojim kućama, isto tako vjerujem da im je Zakon  glede izvršavanja ibadeta to omogućavao, Allah najbolje zna, ali je ipak poznato da su tadašnje genercije namaze klanjali u mesdžidu.

 Zbog toga su muslimani Israelićani (Benu Israil) imali poseban šator gdje su čuvali sveti sanduk. Taj šator je predstavljao sveto mjesto gdje su činili ibadet i spominjali Allahova Imena. Šator su sa svetim sandukom nosili sa sobom i tako je bila praksa sve do Davuda i Sulejmana alejhisselam, kada se izgradio, odnosno obnovio sveti hram u Jerusalemu-Mesdžidul-aksa ili Bejtul-makdis.

 Uzvišeni Allah je Poslaniku Muhammedu s.a.v.s., i vascijelom njegovom ummetu, mesdžidom učinio svu površinu Zemlje, osim krova Kabe a zabranio je da se namaz obavlja na nečistih mjestima (nužniku, smetljištu i slično). Zlatno islamsko pravilo do Sudnjeg dana je da se namaz klanja na svakom čistom mjestu gdje se čovjek zatekne u propisano vrijeme namaza (vakat). Ipak i dalje je mesdžid centralno mjesto za obavljanje namaza i ibadeta uopćeno govoreći.

  Razlog ovome predstavljaju ostale aktivnosti vezane za mesdžid mimo samog ibadeta. Zato što je mesdžid mjesto okupljanja muslimana (džemat), zato što je mesdžid mjesto pouke (mekteb) i konačno, mesdžid je mjesto razmatranja raznih životnih pitanja (medžlis).

    Dova

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, Mjesto i uloga mesdžida (džamije) u islamu, Haris Čengić,


Nijaz Salkić 

Ni komentarjev:

Objavite komentar