4. sep. 2015

MIMBERA - PRVI DAN U MEKTEBU



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ ۚ وَاللَّهُ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ [٦٤:١٥]
صدق الله العظيم
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

   Hvala pripada Allahu. Neka je hvala Allahu koji ljude stvara nejakim i slabim, pa im poslije slabosti daje snagu, a onda ih u starosti ponovo čini slabim i nemoćnim. Njemu pripada svaka hvala i neka je slavljem On. Svjedočim da je naš vjerovjesnik Muhammed a.s., Božiji poslanik i Njegov rob. Neka je salavat i selam na njega, njegovu porodicu, njegove ashabe i sve one koji ih slijede do Sudnjega dana.

  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 20. zu-l-ka'de 1436. ili 04. septembar 2015. godine. Ovo je 45. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Faktori uspjeha u mektebu', a današnja je, , Prvi dan u mektebu. Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika. (Et-Tagabun,15.)

 U subotu inšaAllah oživićemo naše mektebe. Nema pametnog muslimana koji ne zna, da bez mekteba nema džemata i da je džamija sirota bez vjeronaučnih polaznika. Pošto je mekteb rođen u džamiji, džamije ćemo u septembru ,oživiti', namirisati i za prijeme naših najmlađih, najbolje pripremiti. Mekteb je briga sviju nas a ponajprije vodećih ljudi u islamskoj zajednici, džematskih odbora, imama i vjeroučitelja. Prenosi Ibn Ebi Hatim od Ibn Abbasa, r.a., da je rekao: «Allah nije poslao nijednog poslanika a da nije bio mladić, niti je podario znanje učenjaku, a da nije bio mladić, i proučio je ovaj ajet: «Čuli smo jednog momka kako ih huli», – rekoše-, «ime mu je Ibrahim.»

   Ukrasimo džamiju

  Mi se temeljito pripremamo za ramazan. Pred početak posta, čistimo kuće, kupujemo potrebne namirnice, uređujemo hareme mesdžidske i zatežemo halije, ćilime i tepihe džamijske. Ne žalimo potrošiti ušteđene novce za zalogaje sehurske i iftarske, sve u nadi da neće biti uzalud, hizmet i trud predramazanski. Sve to radimo pred ramazan, pred sjetvu dobrih djela u toku posta i svakovrsnog ramazanskog ibadeta, u nadi da će biti bogata žetva na kraju mjeseca posta. Naša omladina i djeca mektepska su najbolje što nam se događa svake nove godine mektepske. Njihov dolazak je poput prhuta gladnih i žednih ptica koje se okupljaju na mjesta gdje ih hranimo. Ptice hranimo mrvicama hljeba i žita, a naš mektepski podmladak vjeronaukom, edebom, ahlakom, akaidom, poviješću našom islamskom, tedžvidom i kiraetom Kur'ana Časnog. Zato, osvježimo čistoćom, mektebe i džamije naše, ukrasimo veselim transparentima vrata i ulaze u hareme džamijske i hodnike mektepske, na kojima će djeca i omladina jasno razabrati dobrodošlicu i hošgeldiju od odbornika, imama, vjeroučitelja i nas džematlija.

  Priprema mektepske učionice

  Neki između nas mektepske učionice pamtimo po mračnom prostoru, po  hladnoći i memu, po šipkama, štapovima i degeneku i vjeroučiteljevom smrknutom licu. Mi koji smo po svom poslanstvu zaduženi za mektepski ugođaj, pobrinimo se o izgledu i funkcionalnosti mekteba i  uređaja u njemu. Neka je u mektebu sve na svom mjestu. Neka je dosta svjetla, neka je dovoljno klupa i stolica, neka je i jedna i druga tabla na svom mjestu i kreda i flomasteri i kompjuter i programi ako ih u vjeronaučnoj nastavi ima. Neka je čistoća i uređenost na mjestu a najvažnije je da grijanje ima i da kad zatreba sve štima. Neka je lice odbornika i imama vjeroučitelja bogato osmijehom a srce i duša saburom za ponašanje i moguće nestašluke budućih mektepskih polaznika.

   Doček polaznika u mektebu

  Djeca su naši nasljednici i lučonoše vjere naše, kulture naše, etike naše, sreće ili nedaj Bože, nesreće naše. Kako ih primimo, dočekamo, razumijemo, nasavjetujemo, odgojimo i naučimo, oni će to prenijeti u budućnost na naše nasljednike i buduće islama, lučonoše. Načinimo im ugođaj za pamćenje i neka djeca naša mektepska prvi mektepski dan zapamte i nas u mektebu vide i upamte. Okupimo se prvi dan u džamiji i mektebi i izrazimo dobrodošlicu i podršku džematskom  podmladku. Obucimo svečana odijela, držimo se veselo, donesimo sokove i kolače, bombone i cvijeće i darove za novoupisane učenike. Upis djece prvog dana u mektebu valja podići na najviši nivo, djeci treba dati pozornost i važnost, djecu valja dočekati i upisati i sa njima se prvi dan slikati i poklon im neki dati. Od toga koliko nam je važan upis u mekteb, koliko se borimo da nam sva djeca budu obuhvaćena vjeronaukom, ovisi i naša budućnost na budućem i svijetu ovom.

   Dova                               

   Milostivi Allahu, učvrsti Iman u našim srcima i pomozi nam, da svoju djecu odgojimo onako kako Ti želiš i od nas tražiš! Amin!

  Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari,


Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar