17. mar. 2017

MIMBERA - ČUVAJ SE




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :                                                         
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ                                                                  
 يَقُولُ يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَيَاتِي .
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!                

Neka je hvala Allahu, Gospodaru Dana sudnjega, Milostivom, Svemilosnom. Neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, uzorne ashabe i na sve njegove sljedbenike do dana Sudnjega.

 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 18. džumade-l-uhra 1438. ili 17. mart 2017. godine. Ovo je 23. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,,Dozvoljeno i zabranjeno', a današnja je, ,Čuvaj se.'

 Cijenjeni  džemaate!

 Život je Božiji dar, hedija, koju su nam rađajući nas, uručili naši roditelji. To je poklon koji olahko primamo, čiju vrijednost ne znamo, a njegovu suštinu ne razumijemo. Tek kad ostarimo, shvatimo da je život skupocjen kredit, koji olahko podigosmo, njegove uputstva ne proučismo, i niušto ga potrošismo.

  Kažem, život je sazdan od uzdaha, srca otkucaja, prijeđenih koraka, od uživanja u hrani, piću, u deranju odjeće i obuće, habanja postelje i takmičenja u bogatstvu, glasu i stasu. Sa životom je kao i sa parama, trošimo ih u nadi da sve možemo imati i da ih nećemo potrošiti.

  Život je dar, izražen u vremenu koje zahtijeva pažnju i brigu u njegovom trošenju i iskorištavanju. Lakše je sakupljati i gomilati bogatstvo, sa vremenom, to nije slučaj. Potrošena minuta se neće vratiti, da upotrijebimo svo bogatstvo svijeta. Baš zato uzdišemo i žalimo za minulim godinama koje opisujemo kao djetinjstvo i mladost. Najbolje koristi vrijeme onaj ko čini ibadet. Čovjek nikada neće zažaliti za vremenom koje je iskoristio u pokornosti i ibadetu Allahu, džellešanuhu.

  Draga braćo, svakodnevno činimo male korake, koji će nam biti dragi kada ostarimo. Samo primjer zikra ,,Subhanallah” sto puta na dan, u 10 minuta dnevno, za godinu dana sakupićemo 36.500 djela. Isto tako, ako učimo Kur'an samo 10 minuta dnevno, završićemo hatmu svaka dva mjeseca.

 Treći primjer, ako ezberlejšemo, zapamtimo samo jedan ajet iz Allahove Knjige, svakog dana, može Allah dati da postanemo hafizi Kur'ana za samo 8 godina. Ebu Bekr, r.a., prenosi da je neki čovjek upitao Poslanika, s.a.v.s.: Koji je čovjek najbolji? Odgovorio je: Onaj čiji život bude dug, a djela dobra. Rečeno je: Koji je to najgori čovjek? Rekao je: Onaj čiji život bude dug, a djela loša. (Tirmizi, hasen-sahih.)

  Ibn Kajjim, r.h.m., kaže: Kada se čovjek okrene od Allaha i postane preokupiran grijesima na ovom svijetu, izgubi dane svoga pravog života (na ahiretu). I on će vidjeti posljedice gubljenja dana svoga života u onom Danu gdje će reći:  ,, …Kamo sreće da sam se za ovaj život pripremio!” (Fedžr, 24.)

  Abdullah sin Mes’uda veli: "Pričao nam je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ,,Stvaranje čovjeka biva u utrobi majke njegove četrdeset dana, zatim bude toliko isto vremena "aleka", zatim bude toliko isto vremena kao ,,mudga", zatim Bog, dželle šanuhu, pošalje meleka, pa mu udahne dušu; i tom meleku narede se četiri odredbe da zapiše: nafaku (djeteta) i konac života (tj. koliko će živjeti) i njegov posao i da li je (u pogledu drugog svijeta) sretan ili nesretan. Pa tako mi Boga, osim koga nema drugog, jedan čovjek radi onaj posao koji vodi džennetu sve dotle dok između njega i dženneta ne bude lakat prostora, pa ga preteče ono što mu je zapisano, pa počne se baviti onim poslom koji vodi u vatru pa uniđe u nju; drugi, opet, čovjek radi onaj posao koji vodi vatri sve dotle dok između njega i vatre ne bude lakat prostora, pa ga preteče ono što mu je zapisano, pa počne raditi posao koji vodi džennetu pa uniđe u džennet." (Buhari i Muslim).

 Ovdje se govori o sudbini. Naime, Allah dž.š. je čovjeku dao slobodnu volju pri odlučivanju šta hoće ili šta neće da uradi. Sveznajući Bog je znao unaprijed šta će čovjek raditi i odredio je da Mu se volja ispuni. Onaj čovjek što je radio poslove koji vode džennetu, bio se približio njemu a počeo raditi zlo i otišao u vatru, njegovi dobri poslovi su bili dobri samo naočigled, dok u suštini su i oni bili zli. Tako isto onaj čovjek što je radio zlo, sve dotle dok je bio skoro unišao u džehennem, pa je počeo raditi dobro, koje je bilo uzrokom njegovog spasenja u zadnjem času. Dakle, svako u životu može glumiti jedno vrijeme dobricu, ali srce kad tad pokaže hrđu. Hrđa koja stanuje u srcu će se pojaviti i istina će na vidjelo izaći.

 Pošto nam dolaze dani proljeća i svakojakog buđenja, probudimo dobro u sebi. Želimo dobro drugima, čuvajmo preostalo životno vrijeme, pa da se ne nađemo u riječima Poslanika sallalahu alejhi ve sellem: “Propao je rob dinara, rob dirhema i onaj koji robuje odjeći. Ako mu se nešto dā, zadovoljan je, a ako mu se ne dadne, negoduje. Zato neka propadne i neka bolesti dopadne, pa i kad ga trn ubode, neka ne imadne nikoga ko će mu ga izvaditi.” (Buhari)

 Budimo oni koje Uzvišeni opisuje u Kur'anu: ,,Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.” (En-Nahl, 97)

 Život šalje ibrete u radosti i kaharu, u bolesti i radosti. Do nas dopiru priče onih koji su izgubili majku, oca, suprugu ili dijete, oni kažu, da je to najveći gubitak. Ipak, najveći je gubitak kada se vjera u Allaha izgubi i kada iman iščezne i padne na najniži stepen, kada vjera oslabi poput baterije u lampi koja se žmirucajući ugasi. To je dan kada čovjeku bude svejedno da li je klanjao ili ne, da li je vjernik ili nije, kada mu bude svejedno za džumu namaz i kada ga ne bude briga za džemat. Uistinu je to nešto najgore što insana na ovome svijetu može zadesiti.

  Dova

 Uzvišeni Allahu, ojačaj nam iman, osladi islam, povećaj ihsan, učvrsti ihlas i pročisti naš nefs.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne zaboravljajmo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir,Sahihul-Buhari.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar