4. avg. 2017

MIMBERA - ZABILJEŽI




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ ۚ
صدق الله العظيم

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Hvaljen neka je Allah, koji nas je na pravi put uputio; mi ne bismo na pravom putu bili da nas Allah nije uputio. Salavate i selame šaljemo posljednjem Božijem poslaniku, našem uzoru - Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici i svima onima koji ga slijede do Sudnjeg dana.

 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 12. zu-l-ka'de 1438. ili 04. avgust 2017. godine. Ovo je 43. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Poznaješ li sebe', a današnja je, ,Zabilježi.'

 Rekao je Uzvišen Allah: "Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, ."(El-Alek,1) 

 Kultura čitanja i pisanja, je nešto sto je u velikoj mjeri bilo strano, nepoznato, marginalizovano, i zapostavljeno kroz historiju patnje, genocida, i ugnjetavanja našeg naroda. Sjetimo se riječi čuvenog bošnjačkog ljetopisaca Mula Mustafe Bašeskije: ,,Sve što se zabilježi ostaje, a što se pamti nestaje".

 U posljednih nekoliko decenija, svijest o važnosti, čitanja, pisanja, zapisivanja, bilježenja, i učenja se povećava.  Prvaci i prvakinje našeg naroda potvrđuju dvije veoma važne činjenice: prva je da muslimani (u našem slučaju Bošnjaci) trebaju biti predvodnici u znanju - nauci, oni koji najviše čitaju, obzirom da prve riječi Objave  Kur’ana bijahu: ,,Uči, čitaj, prosvjećuj se u ime Gospodara tvoga koji stvara.'' Druga je, da ono što se pamti, to se zaboravlja, a ono što se piše, to ostaje. 

 Jedan važan čovjek za pogled kroz prozor historije na našim prostorima je Evlija Čelebija. On naprimjer bilježi da je sultan Mehmed Fatih opsjedao utvrdu Blagaj, to ,,središte hercegovačkog kralja bosanskih zemalja”, i da je Herceg Stjepanov istoimeni sin, budući Ahmed, uz pomoć konopca napustio dvor i pred sultanom primio islam.

 Kolika je važnost tačnog bilježenja i zapisivanja i same Objave govori primjer kur'anske poruke. Kur’an je poruka, a hadis je verbani prijevod poruke u pragmatičnom smislu uz pojašnjenje Poslanika, s.a.v.s. Dok je Kur’an metafizička osnova sunnetu, sunnet je praktična demonstracija pravila propisanih u Kur’anu. Obaveza svakog muslimana je da se ugleda na Poslanikov,s.a.v.s., moral i njegov uzorni karakter i da ih unese u svoj život. Međutim to ne možemo postići bez proučavanja i poznavanja hadisa. Na stotine ashaba očuvalo je hadise putem usmenog prijenosa, a kasnije je na desetine učenjaka provelo svoje živote u potrazi i bilježenju hadisa. Postoji više do 14 zbirki hadisa među kojima su najpoznatije Džami’u-s-Sahih imama Buharije i Džami’u-s-Sahih imama Muslima.

 Bilježenje i zapisivanje događanja u porodici i okruženju je jako važno, a ogleda se i kroz bilježenje rođenja, sklapanja braka, nekog novog početka ili kraja neke životne aktivnosti. Sve se to treba prvo zapamtiti a potom zabilježiti. Kada sve to zabilježiš, ti si svoje uradio.

 Islamska znanost je zabilježila  koji su bili najpoznatiji ashabi koji su se bavili tumačenjem Kur’ana plemenitog? To su četverica pravednih halifa (Ebu Bekr, Omer, Osman i Alija), Abdullah ibn Mes‘ud, Abdullah ibn Abbas, Ubejj ibn Ka‘b, Zejd ibn Sabit, Ebu Musa el-Eš‘ari, Abdullah ibn Zubejr, Enes ibn Malik, Abdullah ibn Omer, Džabir ibn Abdullah, Abdullah ibn Amr ibn el-As i Aiša bintu Ebi Bekr, Allah bio zadovoljan njima.

 Zabilježeno je da su prvi snimci učenja Kur'ana kod nas se pojavljuju od druge polovine sedamdesetih godina. To su bili uglavnom snimci učenja kraćih kur'anskih sura ili ašereta koji su se nalazili na gramofonskim pločama i audio kasetama.

  O bivanju muslimana na područku Slovenije je zabilježeno: „Prvu su džamiju izgradili muslimani vojnici koji su se u Prvom svjetskom ratu borili na strani Austro-Ugarske. U novinama Slovenec, tadašnjem političkom listu iz 1917. godine, objavljeno je da će na otvorenju te džamije u Logu pod Mangartom biti najviši predstavnik muslimana iz BiH, reis Džemaludin ef. Čaušević i vojni muftija. Tu je i popis materijala poslanog za izgradnju džamije, koji je datiran 19. juna 1917. godine. I danas se na Rombonu, na vrhu od 2.208 metara nalaze ostaci te džamije. Drugi zanimljiv materijalni dokaz su groblja na kojima su pokopani vojnici sa jasno prepoznatljivim imenima muslimana iz BiH. Najviše ih je u okolini Nove Gorice, zatim Ajdovščine.“

 U Kur'anu je zabilježeno da nas je Allah subhanehu ve te'ala obavijestio da je On znao sve ono što će čovjek reći i uraditi, javno ili tajno, i da je sve to zapisao u Knjizi (Levhi-Mahfuzu) koja je kod Njega, prije nego će stvoriti nebesa nebesa, Zemlju, ljude i ostala stvorenja. Zatim nas obavještava da je i pored svega toga odredio po dva meleka za svakog čovjeka, jednog na njegovoj desnoj strani koji piše dobra djela, i drugoga na lijevoj, koji bilježi loša djela, ne propuštajući ni najmanju sitnicu.

 Zatim nas obavještava da će se svakom čovjeku na Sudnjem danu dati njegova knjiga u kojoj su zapisana sva njegova djela i riječi, pa će je pročitati ne poričući ništa od nje. A ako neko bude porekao bilo šta od nje Allah subhanehu ve te'ala će učiniti da progovori njegov sluh, vid, noge, ruke i koža, te će kazati sve što je činio. Sve je to u Kur'anu detaljno objašnjeno.

 Bošnjaci su imali dar, želju i interes za usmenu priču i bilježenje svog postanka i opstanka. Dar bilježenja i pripovijedanja je bio oduvjek živ na svim stranama domaje nam Bosne i Hercegovine. Na dvorovima vladara, u kućama imućnih trgovaca i zemljoposjednika, u skromnim kolibama siromaha i u vojničkim logorima, pričale su se usmene priče kad god je bilo prilike. Malo se zapisivalo to naše usmeno blago pa su poznati stranci koji su neke umotvorine zapisali i sačuvali.

Zbog nepostojanja štamparija, autorskog prava i ,krađe' od drugih Slavenskih naroda, mnogo našeg  kulturnog  blaga je otuđeno i prisvojeno. Zato je bilježenje našeg usmenog blaga jedna svojevrsna zaštita od svakojakih kradljivaca kulture, i zavojevača duhovnosti i identiteta.

  Dova

  Uzvišeni Allahu,  pomozi nam da ostvarimo ono što želimo, i da živimo lijepim, čistim islamskim životom, u miru i sreći, uživajući u Allahovim nimetima! Amin!

  Molim Te Uzvišeni, obogati nas ljubavlju do naših džamija i do do onih koji nas vode na pravi put. Uzvišeni, učini da džamija budi ponos, džuma namaz radost, a islamska zajednica bude naša halka i uzdanica! Amin! 


ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
 [جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
صدق الله العظيم


Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić 

Ni komentarjev:

Objavite komentar