8. sep. 2017

MIMBERA – MEKTEB JE BRIGA NAŠA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِير.ٌ
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle šanuhu. Salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, čestite ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 17. zu-l-hidždže 1438. ili 08. septembar 2017. godine. Ovo je 48. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, , Identitet naš ', a današnja je, ,Mekteb je briga naša.'
 Draga braćo! Mekteb je centar koji je odgojio generacije muslimana. Oni su živjeli islam i čuvali svoj islam. Mekteb je posebno značajan u današnjem vremenu kada su roditelji zauzeti, prezaposleni i puni dunjalučkih briga.
 Mi svjesni roditelji, šaljući djecu u mekteb znamo, da će se djeca u mektebu namirisati imanom, islamom i lijepim odgojem, ihsanom. Ako ih upišemo u mekteb i budemo bdjeli nad njima da budu redovni i uspješni, ta djeca će biti naše najbolje djelo na vagi Mizan. Razmislimo o hadisu Božijeg Poslanika, s.a.v.s.: „Neće doći pred Allaha Njegov rob musliman s većim grijehom nego li onaj koji je dozvolio da mu kućna čeljad ostanu bez valjanog islamskog odgoja i poznavanja islamskih propisa, bez kojih se ne može valjano živjeti islamskim životom.“
 Allah dž.š. u 58. suri El-Mudžadele, u 11. ajetu kaže: ,,I Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dano znanje. A Allah zna ono što radite.''
 Svjestan musliman i budna muslimanka znaju da je mekteb stub zdravog društva i zajednice. Danas se vjera za svašto koristi, iskorištava a često i zloupotrebljava. Zato, nije važno vjeru samo naučiti, vjeru treba umjeti razumjeti. Odgovoran musliman i brižna muslimanka će svoje dijete u mekteb upisati, jer u mektebu dijete uči o vrijednostima džemata, zajedništva, koje je uspostavljeno na najsigurnijim i najzdravijim temeljima. Dovedimo dijete u džamiju gdje će pored ostalog i Fatihu naučiti, znajmo da njegova proučena Fatiha, može sa naroda neku kaznu odgoditi.
 Ako imamo materijalne mogućnosti stavimo se na raspolaganje džematskim odborima i budimo na usluzi našim vjeroučiteljima-muallimima. Podržimo njihov rad i budimo spremni da našoj djeci obezbijedimo najbolje uslove u mektebu, kako bi ona što bolje, brže i naprednije sticala plemenita znanja. Svaki muallim najbolje zna šta treba uraditi u mektebu, kako opremiti ili najbolje ukrasiti i osvježiti učionicu. Muallim će zato sve sastanke džematskog odbora iskoristiti da promovira mektepsku pouku i da ,podgrije' pomoć djeci i mektebu.
Osnivajmo mektepske knjižnice
 Mekteb treba imati svoju knjižnicu. Gdje je nema, treba je formirati i otvoriti u mektepskoj učionici. Mektepska knjižnica treba imati bogat i širok spektar knjiga, mektepske literature, mektepskih pomagala, sa kolekcijom CD-a i DVD-a. Mekteb je trajno dobro i hajr od mekteba je trajna kategorija. Polaznici mekteba treba da pohađaju mekteb dok su u osnovnoj i srednjoj školi, ne trebaju prekidati vezu sa džamijom ni kada budu studirali na fakultetu i oformili svoje porodice.
 Muallim je najpozvaniji da sa polaznicima uspostavi i neprekidno razvija trajnu i dobru komunikaciju, da sa njima osmisli najbolji izgled učionice, da povremeno organizuje akciju čišćenja i uređenja mektepske učionice, da planira akcije čišćenja džamije i harema.
 Povodom tevhida sjećanja na umrle džematlije,  treba animirati rodbinu da pred dušu rahmetlije uplate ili kupe neki dio opreme za mekteb ili da bar slatkišima daruju mektepsku djecu. Tom prilikom sa polaznicima porazgovarati o dobročiniteljima-vakifima, koji su pomagali osnivanje i održavanje džemata i pred njihove duše svake godine proučiti hatmu i poklanjati je u prilikama kada ima najviše džemata.
Naša realnost
 Dođi da vidiš naš mihrab… Ovo je najkvalitetniji italijanski kamen,  kamen i keramika u džamiji koštala  više od 20 hiljada maraka.“…
U našoj džamiji sva drvenina je bijeli hrast,  skoro 15.000 maraka je koštalo. Ovaj centralni luster je iz Turske, koštao je skoro  12 hiljada maraka, imamo  špar sijalice pa će  manje trošit struju.“
Nismo htjeli obične tepihe,  za oba sprata nas je izašlo sa ugradnjom nešto malo više od 30.000 maraka, ali ne žalimo.
 Ovakvih je primjera mnogo. Kad je u pitanju mektepska učionica, ona je većinom nekako krnjava i nezavršena, vidi se da se na njoj štedilo. Mektepska učionica je uglavnom mala prostorija u odnosu na veličinu ostalih džamijskih prostorija. Pa ako je posjeta u mektebu malo veća, dječica se tješnjaju pa je nastavu tada skoro nemoguće izvoditi. Zbog male kvadrature, često nema prostora između redova klupa i stolova, malo je svjetla u učionici, često su u mektebu mali prozori, malo je čistog zraka, učionice su često nedovoljno zagrijane i malo klimatizirane. Što se tiče mektepskog inventara u nekim mektebima su klupe i stolice polovne, pohabane, rasklimane i neudobne.
Ima i lijepo opremljenih mekteba
 Ima, nije da nema, ima i onih prelijepih, skladno opremljenih, dovoljno prostranih i prijatnih učionica koje se nalaze u nekim našim džematima. Takve imaju moderne i za dječiji uzrast standardizirane stolove i stolice, magnetne bijele table, televizor ili projektor i pametnu tablu (smartboard), kompjuter, multifinkcionalni uređaj za skeniranje, kopiranje i štampanje i sl. U tim modernim, planskim i profesionalno opremljenim i za kvalitetnu nastavu pripremljenim učionicama, između prisutnih audio-vizuelnih uređaja, ne vise kablovi po zidovima, već su, dakako, prethodno adekvatno sprovedeni kroz zidove. Mektepska učionica nije ostava za usisivače, ili za višak kutije i tepihe. U tim učionicama se podjednako lijepo osjećaju muallim, mektepska djeca, njihovi roditelji i svi oni koji dođu u zijaret mektebu.  
 Sestre i braćo, briga o popunjavanju saffova u džamiji i čuvanja naših naraštaja počinje brigom o najvažnijoj prostoriji u džamiji, o mektepskoj učionici. Pobrinimo se svi zajedno, zdušno i odgovorno za naše mektebe, upišimo djecu na vjeronauku, dovedimo ih u subotom, ovisno o lokalnom mektepskom rasporedu, u svoju džamiju.
 Molimo Te Uzvišeni, podari našim muallimima nagradu za trud, a nama svima, posebno roditeljima, snagu da budemo istrajni u vjerskom odgoju i obrazovanju naše djece.
 Molimo Te Uzvišeni, obogati nas ljubavlju do naših džamija i do onih koji nas vode na pravi put. Uzvišeni, učini da džamija budi ponos, džuma namaz radost, a islamska zajednica bude naša halka i uzdanica! Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
عوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُأ
 [جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
 الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari, hfz. Merim ef. Đulović.


Nijaz Salkić 



Ni komentarjev:

Objavite komentar