11. jul. 2014

MIMBERA – DŽAMIJA U RAMAZANU



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا. 
صدق الله العظيم
       U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

    Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, koji je čovjeka stvorio u najljepšem obliku, i koji ga je uzdigao iznad mnogih stvorenja. Svjedočim da nema drugog boga mimo Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i poslanik, a potom: 

    Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 14. ramazan 1435. ili 11. juli 2014. godine. Ovo je 36. hutba u novoj godini.

     Prošli petak govorismo o odnosu do ramazana a danas ćemo o džamiji u ramazanu.

     Uzvišeni Allah u 68. suri El–Kalem/Pero, u 185. ajetu govori o oživljavanju onih koji nisu klanjali:
     ...وَقَدْ كَانُوا يُدْعَوْنَ إِلَى السُّجُودِ وَهُمْ سَالِمُونَ [٦٨:٤٣]
…a bili su pozivani da licem na tle padaju dok su živi i zdravi bili.…” (El-Kalem,43)

     Topi se blagodatni mubareć ramazan. Vjernik se u ramazanu posebno trudi, sehuri i iftari, mehka je srca i darežljive ruke. To je belćim zato što srcem posti i s veseljem u džamiju hodi. U ramazanu je kuća berićetna i mjesto spokoja i mira. U kući je ognjište, a  u džamiji učilište naše za duhovnu rast, za bistar, mudar pogled i spas sviju nas. Evo još jednog susreta sa džamijom i mjesecu Allahove blagodati, milosti, bereketa i oprosta. Ponovo se nameću ista pitanja, što ga, i što je u džamiji nema. Pošto njih nema, pa nema, i ove godine ostaće neriješena dilema. Allahov Poslanik, s.a.v.s. je u općenitoj formi rekao: ''O ljudi, širite selam, udjeljujte hranu, održavajte rodbinske veze i klanjajte dok drugi spavaju, pa ćete u miru ući u Džennet!“

     Veselje je dočekati zadnji dan ramazana. Radovaće se ašici sehura, iftara, zikrova, nafila, džometlije i učači Kur'ana. Nije šala, za primljene ibadete dobiće od Uzvišenog Allaha ključ od dženneta. Trudimo se o postači, o vjernici, ima još dana u ovog ramazana, odgajajmo porodice da čine dobro, da se Boga boje, da redovitije klanjaju, da sadaku udjeljuju, da se na post navikavaju, da više zikre i da Kur'an često uče. Najviše se očekuje od glave kuće, od oca savjetnika, putovođe, koji porodicu kroz ramazan vodi, koji podstiče, koji nagrađuje, koji kritikuje i koji nad odgojem porodice bdije. Naravno tu je i majka, pojam ljubavi, samilosti i utjehe. Ona je ta koja djecu uz svoje krilo povija i oko koje se njeno jato svija. I za nju je ramazan prilika da pomogne supruga da s njim djecu odgaja! Praksa je pokazala da se roditelji najviše brinu za materijalnu egzistenciju a duhovnu i vjersku potiskuju i odgađaju. Zato su nam džamije prazne, u ramazanu nas je često stid što malo safova na dnevnim namazima i na teraviji ima.

     Za primjer oživljavanja džemata je hizmet jednog  vjeroučitelja koji  je pred  početak mjeseca ramazana odlučio da u izabranom džematu pokrene ramazanski projekt pod nazivom „Ramazanski namazi“. Takmičenje se sastajalo u obavljanju namaza u džematu, u četiri dnevna namaza (osim akšama jer je tada vrijeme iftara) tokom  mjeseca ramazana. Pravo na takmičenje su imala djeca koja su upisana u mekteb, uzrasta od 9 do 15 godina. Oni su morali da se prikladno ponašaju tokom obavljanja namaza i da do kraja ramazana, ne naprave više od 20 minusa, s tim da je sabah namaz nosio najviše bodova. Svako onaj ko bude imao manje od 20 minusa, na kraju ramazana dobija nov bicikl. Obećano je učinjeno, bicikli i druge nagrade su lanjskog ramazana podijeljene.

     Briga za džemat i džamiju mora biti stalna i domaćinska. Podsjetiću da je riječ džamija arapskog porijekla i nastala je od korijena džeme'a,: sastaviti, spojiti, skupiti, (po)staviti zajedno itd. Od istog korijena je nastala i riječ džemat (ar. džema'atun),: skup, zajednica, grupa, okupljenost.

     Džamiju nazivamo i mesdžidom jer se u njoj sedžda čini. Mnogi će zbog odbijanja i odgađanja sedžde, završiti u propasti baš kao i  Iblis lea'netullahi. Zato prokleti Iblis neumorno radi na odvraćanju od namaza, da ne bi sam bio u džehennemu. Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom prijeti onima koji bježe od džamije i sedžde, pa veli da će takvi na Sudnjem danu biti pozvani da učine sedždu ali to oni tada neće moći uraditi.

   A kako je lijepo i korisno voljeti džamiju!  Rekao je Poslanik s.a.v.s.:  "Ko uzme abdest i ode u džamiju, on je Allahu zijaret (u gostima) učinio, a obaveza onoga kome je zijaret učinjen je da počasti onoga koji ga je posjetio!"

    U hadiskoj literaturi se navodi da je poznati ashab Abdullah ibn Mes'ud, r.a., opisujući odnos ashaba prema namazu u džamiji (džematu), kazao sljedeće: "Od nas je s namaza  izostajao samo licemjer, čije licemjerstvo je bilo poznato ili bolesnik, a čak i bolesnik bi dolazio uz pomoć dvojice na namaz."

        U Ramazanu ne treba žaliti ništa, ni svoje tijelo, ni svoju dušu, ni svoje vrijeme, ni svoj novac. Sjetimo se hadisa,: “Ako musliman obuče siromašna muslimana, Allah će ga obući odjećom Dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima Dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapačećenog džennetskog napitka.“ (Tirmizi)

     Jedan brižni čovjek izgubio nekakvu vreću i nikako nije mogao da prestane misliti na nju… Nije ostalo mjesta na kojem je nije tražio. Ali, od vreće ni traga ni glasa...

    Taj čovjek imao je veoma dobrog i pametnog sina. Baš kao što je mjesec u noći pokazivao put karavanama, isto tako je i ovo dijete bila jedna svjetlost koja je pokazivala put...

   Jednog dana čovjek je klanjao namaz. Kada ga je završio, odjednom se obrati sinu:

   -Sine moj!...Sada sam se sjetio mjesta na kojem sam ostavio vreću! Idi tamo i donesi mi je!

   Ovo neznanje oca veoma začudi dijete:

   -O, babo, ponovo klanjaj namaz, jer ti nisi klanjao već si tražio vreću!...

    Od takvog namaza niko nema koristi!

    Kod vjernika koji redovno klanjaju pet vakata, koji poste i rade druga dobra djela, često možemo naći osobine nepravde i lažne iskrenosti.

    Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Kod Allaha na Sudnjem danu će biti najgori čovjek licemjer, koji je jednima govorio jedno a drugima drugo." (Buharija, Muslim i Ebu Davud)

    Zato je u narodu poznata izreka: ,,Da se naučiš dobru potrebne su tri godine, da se naučiš zlu dovoljno je jedno jutro.''

    Dova

    Allahu dragi, blagoslovi nam ramazan! Pomozi nas da ga ispostimo na ispravan način i da sve namaze u njemu na vakat obavimo! Učini da na njegovom kraju budemo u skupini onih koje si oslobodio džehennemske vatre!

     Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da zavolimo džamiju pa da nam petak i džuma namaz bude oslonac i spas. Ne dozvoli da zaboravimo svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
 (جلوس)
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir,Dzamije, svjetionici islama, dr. hfz. Safvet Halilović, Saudin Cokoja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar