18. jul. 2014

MIMBERA - VOLIMO RAMAZAN



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّيْلِ ۚ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ۚ ذَٰلِكَ ذِكْرَىٰ لِلذَّاكِرِينَ. وَاصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ.
صدق الله العظيم

    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

    Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, koji je čovjeka stvorio u najljepšem obliku, i koji ga je uzdigao iznad mnogih stvorenja. Svjedočim da nema drugog boga mimo Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i poslanik, a potom: 

    Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 21. ramazan 1435. ili 18. juli 2014. godine. Ovo je 37. hutba u novoj godini.

   Prošli petak govorismo o džamiji u ramazanu a danas ćemo o ljubavi do ramazana.

  Uzvišeni Allah u 68. suri Hud/Hud, u ajetima 113-115. govori se o najboljem vremenu za namaz:    

,,I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra   djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele. I strpljiv budi! Allah doista neće uskratiti nagradu onima koji dobra djela čine” (El-Kalem,(113-115)

    Prođe dvadeset dana dragog ramazana. Dvadeset sehura, dvadeset mukabela, dvadeset iftara i dvadeset teravija utefteriše meleki u knjige onih valjanih, vrijednih i strpljivih mu'mina i mu'minki. Onima drugima u njihove knjige meleći upisaše dvadeset promašenih dana, dana koje ovi drugi provedoše na pohabanim kaučima, pored pohabanih kompjutera i od prevelikog gledanja, pohabanih televizora. Sav Ramazan je blagodat, dahabetile njegov konac, on je grijeha oprost. Počeo je itikaf, za duše smiraj, iz belaja duše bijeg, i misli naših pročišćivač. Najljepši dio je Kadra noć, u kojoj je najbliža Allahova pomoć, kroz naše dove moć.

   Briga za porodicu se ogleda i u ramazanu. Imam Taberani bilježi predaju od Alije, Allah sa njim bio zadovoljan, u kojoj se navodi da bi Poslanik, s.a.v.s., budio svoju porodicu u zadnjih deset noći ramazana i svakog ko je u mogućnosti da klanja, bio mlad ili star. U ispravnoj predaji je preneseno da je Poslanik, s.a.v.s., kucao na vrata svoje kćerke Fatime i zeta Alije i govorio bi im: Zar nećete ustati da klanjate?“ (Muttefekun alejhi). To je nama preporuka da svoju porodicu podstičemo da idu na teravije, da ustaju na sehure i da više u ibadetu svoje vrijeme troše. Jerbo, ako želiš da se približiš Bogu moraš obavljati namaz jer je namaz svjedočenje i zahvala. To je išaret tvoje ljubavi, da dolaziš na sastanak sa Allahom. Kako se i u Kur´anu kaže: „O ti pokriveni, ustani jedan dio noći i namaz obavljaj!“ Zašto je ovo važno? Kako god je Allah iz svoje milosti nama poslao Kur´an, On očekuje da Mu dođemo kroz naše namaze. Ono što često susrećemo danas je da ljudi poste, ali ne klanjaju.Nikada ne zaboravite onima koje volite reći da ih volite!

     Itikaf je juče nastupio. To je svjesni, ciljani iz pokornosti i odanosti Uzvišenom Allahu, dobrovoljni boravak u džamiji u zadnjih 10 dana ramazana. To je bezbeli hairli djelo, koje počinje nijetom da će se rob bar na kratko vrijeme odvojiti od ovog svijeta a završava se uoči Bajrama u iskrenoj nadi da su grijesi oprošteni i da smo pod Božijim okriljem. To je jedinstvena šansa da čovjek serbez i po istilahu ibadeti i po propisu Uzvišenog do uoči Bajrama moli. Itikaf nije hir, moda i novotarija, to je omiljena praksa Poslanika Muhammeda neka je selam i spas na njega. Nije rečeno da je itikaf samo za određene ljude i da se mora 10 ili više dana u njemu ostati. Može svako dobrovoljni itikaf obavljati, u bilo koje vrijeme, koliko hoće ostati i kad hoće prestati, neće mu se u grijeh upisati. To znači da neko može biti u itikafu jedan sahat, više sati i dana. Bezbeli da je najefdalniji itikaf onaj u zadnjoj trećini ramazana. U blagoslovljenom vremenu itikafa musliman zase puno dovi, za svoje bliže i ostale muslimane i muslimanke Dragog Boga neprestano moli. Dok je u misiji džematskog itikafa, muttekija osim prijeke fiziološke potrebe iz mesdžida nikuda ne izlazi.
     Kakav je bio čiji nijet na početku ramazana vidi se koliko čovjek u ibadetu do kraja istraje,  jer se djela cijene prema njihovom završetku.
   Poštovani džemaate! Iskoristimo preostale ramazanske dane i zovimo na iftar dostove, jarane muslimanke i muslimane. Ukrasimo dvore iftarima prema Poslanikovim a.s. riječima: „Ko pripremi iftar postaču, imat će nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanjuju“! Kod iftara je nezaobilazna dova postača musafira. Prenosi Enes Ibn Malik, r.a. da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao kod Sa’da Ibn Ubade, r.a., koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik, s.av.s., jeo i nakon toga, proučio dovu: „Neka se kod vas ifare postači, neka vašu hranu jedu pobožni i neka za vas istigfar čine meleki“!

    S' obzirom da se dove postača ne odbijaju ne zaboravimo da činimo dove za one koje volimo, a koji nas ne vole. Molimo se za one koji nas žaloste, za one koji nas vrijeđaju, za one koji nam nedostaju, za one koji su napustili ovaj svijet i za one koje znamo i ne poznajemo. Činimo dovu da im Allah oprost, uputu, milost i Džennet da. Sjetimo ih se u dovi jer to je najveći ramazanski dar. Postimo sav mubarek mjesec ramazan, obratimo pažnju i čuvajmo se svih grijeha i tuđeg haka, pomozimo jedni druge a posebno one kojima je naša pomoć najpotrebnija a to su siromasi, jetimi, iftarimo i nahranimo postače,
dajmo sadaku kao i sadekatu-l-fitr, očistimo naše imetke kroz zekat.

    Od Ebu Se'ida el-Hudrija (r.a.) prenosi se da je Resulullah (s.a.v.s.) rekao:“Zaista Uzvišeni Allah svakog dana i noći tokom ramazana oslobađa brojne ljude od džehennemske kazne, i On zaista svakog dana i noći od svakog Muslimana prima najmanje jednu dovu!“

U srijedu je 27. noć ramazana

Tu noć je vrijednije provesti u ibadetu nego trideset hiljada drugih noći. Ova poruka je rečena u kur'anskom ajetu: "Noć Kadr je vrijednija od hiljadu mjeseci." (Sura Kadr)

    To sve zato što je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Silazi naš Gospodar na nebesa dunjaluka u zadnjoj trećini noći i govori: "Ko Mi dovi, pa da mu se odazovem, ko nešto traži od mene pa da mu dadnem, i ko traži oprost od Mene, pa da mu oprostim." (Buhari i Muslim) Kao što se prenosi od nekih ispravnih prethodnika da su se pripremali za ovu noć tako što bi se kupali, mirisali i oblačili lijepu odjeću. Temim Edari je posjedovao ogrtač vrijedan hiljadu dirhema kojeg bi oblačio u noći za koju je prepostavljao da je Lejletul-kadr. Ibrahim Nehai bi se kupao svake noći zadnjih deset noći Ramazana. A Enes ibnu Malik bi se dvadeset i četvrte noći kupao, mirisao i oblačio ogrtač." (Vahatu Iman)  Poslušajmo i ovaj hadis: "O ti koji želiš dobro, približi se, a ti koji želiš zlo, udalji se, a Allah oslobađa od vatre svake noći." (Tirmizi, Ibnu Madže, Ahmed, hadis hasen)

     Dragi brate i sestro, klanjaj svih pet obaveznih namaza. U potpunosti izbjegavaj ružan govor i ogovaranje. Izgovaraj što više riječi: Allahu ekber! La ilahe illallah! Elhamdulillah! Subhanallah! Estagfirullah. Uči dove da Allah popravi stanje ummeta. Udjeljuj sadaku na svakom koraku. Pročitaj neku islamsku knjigu. Donosi mnogo salavata na voljenog Poslanika s.a.v.s.  Budi izrazito blag i poslušan prema svojim roditeljima. Obraduj svog bračnog druga nekim poklonom.   
    Pokaj se za sve svoje grijehe, javne i tajne, namjerne i nenamjerne, velike i male. Potrudi se da bar jedan namaz obaviš u džematu u džamiji.  Ne propuštaj dovu između ezana i ikameta.  Budi stalno pod abdestom.  Motiviši se i učini neko dobro djelo. Nauči napamet nekoliko ajeta iz Kur'ana. Nauči napamet dovu koja je preporučena da se izgovara u noći Lejtul Kadr i stalno je izgovaraj:  Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-afve fa'fu anni. (Gospodaru moj, Ti praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti. Pozovi svoju rodbinu i prijatelje na iftar. Ne propuštaj nijedan islamski ders koji se održava u tvojoj okolini. Uputi nekome lijepu riječ. 

     Da se i nama to ne bi desilo, pred kraj ramazana treba da se preispitamo i izvršimo obračun učinjenog u tom mjesecu, sa naglaskom na pitanje: Da li sam se imalo popravio u ovom mjesecu, odnosno, da li ću nakon ramazana i u čemu biti bolji nego prije ramazana? Pri tome, treba imati u vidu hadis Poslanika, s.a.v.s.: 'Džibril mi je rekao: 'Propao i ponižen je onaj kome ramazan dođe i prođe a ne budu mu oprošteni grijesi!' Ja sam na to rekao: 'Amin!'' (Ahmed)

      Dova

    Molimo Uzvišenog Allaha da nas u noći Kadra oslobodi Džehennema i da nas sa dobrima uvede u Džennet, svojom milošću, o Ti koji si snažan i koji praštaš. Naša posljednja dova glasi: Neka je zahvala Allahu, svjetova Gospodaru.

     Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da zavolimo džamiju pa da nam petak i džuma namaz bude oslonac i spas. Ne dozvoli da zaboravimo svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
 (جلوس)
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Poslanik, a.s. i zadnjih deset dana ramazana, Ibn Usejmin, Medžalisu šehri ramadan, str. 105-107, “Alejhisselamova ramazanska hutba”, Dr. Ramadan: Obavljati namaz znači biti pravi vjernik, Ahmed A

Ni komentarjev:

Objavite komentar