14. maj 2015

MIMBERA – NAGRADA I KAZNA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ۞
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
.... هَلْ تُجْزَوْنَ إِلَّا مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ [٢٧:٩٠]
 صدق الله العظ
  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

 Zahvaljujemo se Bogu Jednom i Jedinom, koji rodio nije, rođen nije i kome niko ravan nije. Salavat i selam Muhammedu a.s, porodici njegovoj, ashabima, tabiinima, i muslimanima, od početka do kraja svijeta.

Allah, dž.š., je u Kur’anu rekao:

'Pa zar se vi kažnjavate osim za ono što ste radili?'" (En-Neml, 90)

  Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 26. redžeb 1436. ili 15. maj 2015. godine. Ovo je 29. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Mir vama' a današnja je ,Nagrada i kazna'.

  Vjerovanje u sudbinu i određenje je vjerovanje koje uspostavlja ravnotežu između onog što pripada Allahu dž.š., i onoga što je dato i određeno čovjeku. Čovjek je često nasilnik koji zaboravlja da je, iako ima prednosti nad drugim, potčinjen zakonima koji ograničavaju njegovu volju. Svemogući Bog je čovjeku uamanetio gazdovanje Zemljom a Allahova dž.š. odredba je nad čovjekom. Zaista čovjek kruži unutar područja koji mu je ograničio Onaj koji mijenja dan i noć, oživljava i usmrćuje, uzima i daje.

  Zaista je insanu je darovana volja, misao i djelovanje. Odista će svako biti kažnjen za loše, nagrađen za dobro, shodno Allahovoj dž.š. pravdi i mudrosti. Na svijetu ovome nam je nešto naređeno a nešto zabranjeno, između tih krajnica i međa jedino možemo funkcionisati. Kao ljudi odabiramo i izabiramo; vrijedno radimo ili u ljenosti i bezbrižnosti život proćerdamo. 
  Svi smo mi dio plana, kojeg zna Onaj Koji sve što hoće može i kome sva vlast pripada. Ni ja ni ti nećemo biti pitani za globalno događanje na Zemlji ili u Svemiru, ali ćemo odgovarati kakvi domaćini bijasmo i kako nam porodica stasa i odraste. Allah dž.š. neće pitati čovjeka za ono što nije stekao i zaradio, već suprotno od toga: „Nije grijeh ako u tome pogriješite, grijeh je ako to namjerno učinite; a Allah prašta i Samilostan je.“ (El-Ahzab, 5)

  Čitao sam: „Tri su vrste boravišta: dunjaluk, berzah i ahiret,  Allah, džellešanuhu, je učinio svakom boravištu stanje koje je posebno za njega. Stvorio je čovjeka od tijela i duše, Učinio je stanje dunjaluka vezano za tijelo a duša ga slijedi u tome. Stanje berzaha je vezano za dušu a tijelo je slijedi u tome, a stanje ahireta je vezano za dušu i tijelo zajedno, pa će uživanje biti za dušu i tijelo, a tako isto i kazna.“ (Ibnul-Kajim).  

  Jedanput je Hasan El-Basri pratio dženazu i kad do mezarja dođoše, sjede pored otvorenog kabura u koji trebaše mejita položiti pa kaza: ‘’Stvar koja se ovako završava, u osnovi je bezvrijedna i tako je treba doživljavati, a stvar koja počinje ovim zaslužuje svaku pažnju i strah od onoga što će ona na kraju donijeti.’’

  Postoje mnogobrojne predaje o grijesima zbog kojih će onaj ko ih je činio trpiti kaznu: prenošenje tuđih riječi, ogovaranje, nečuvanje od mokraće, klanjanje namaza bez prethodne potpune čistoće, ostavljanje namaza i nemaran odnos prema njemu, laž, zanemarivanje obaveze zekata, blud, krađa, izdaja, širenje smutnje među muslimanima, uzimanje kamate, odbijanje pomoći obespravljenom, konzumiranje alkohola, bespravno ubistvo itd..

  Mnogi misle da je smrt gašenje života. Materijalisti tvrde da je smrt spuštanje zavjese svekolikog života, te da kad jednom nekoga na groblje otprate s njime se zauvijek oproste i iz teftera ga otkače. Zaista je za muslimana smrt početak novoga. Čovjek se smrću ponovo rađa i zaživi u svijetu u kome će odgovarati za ono što je u prvom ,poluvremenu' (u)uradio.

  Kako je slična zagrobna kazna sa situacijom kriminalca na ovom svijetu. Prvo biva lišen slobode (dotadašnjeg života), onda biva odveden u policijsku stanicu gdje će prvo biti ispitan, zatim biva zatvoren u privremenom zatvoru dok ne bude priveden i ispitan na višem sudu.

  A kako je slična zagrobna nagrada sa situacijom onog koga su odabrali za prestižnu nagradu. Pozovu ga, lijepo mu se obrate, dočekaju ga u odabranom društvu i ugodnoj atmosferi, svi mu se raduju i prijatno ophode u iščekivanju dodjele velike nagrade i priznanja.

 Tako je  i u svijetu duša. Lijepa nagrada pripada dobričinama a žestoka kazna zloćama.

  Dova

,,Gospodaru, utječem Ti se od džehennemske vatre, od kaburskog azaba, od iskušenja života i smrti i od zla i smutnje mesiha Dedžala.’’ Amin!

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون. صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, ,Sloboda odabira'.

Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar