20. nov. 2015

MIMBERA – ČUVAJ SE



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ۖ وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ أَمَلًا [١٨:٤٦]
صدق الله العظيم
    U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
  Hvala pripada Uzvišenom Stvoritelju, Jedinom Koji je dostojan svake hvale. Hvala Allahu koji je uspostavio red u svemiru, red u prirodi, red unutar ljudske duše i red u životu. Neka je salavat i selam na Poslanika istine s čijim poslansvom je zaokruženo obraćanje Stvoritelja stvorenjima. Neka je Božiji mir, spas i blagoslov na vas prisutne.
   Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 08. saffer 1437., ili 20. novembar 2015. godine. Ovo je 6. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Dobro se dobrim vraća', a današnja je,  ,Čuvaj se'.
 Hvala Allahu koji je obasuo svoje robove Njegovim darovima, i koji u je njihova srca ulio svjetla Vjere, a koji u Kur'anu kaže:
„Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovom svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati“. (Sura El-Kehf, 46.)
I neka je salavat i selam na Muhammeda, a.s., Njegova odabranog poslanika i prijatelja, na njegovu porodicu i ashabe koji je rekao:  
Od Abdullaha ibn Omera, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: ''Čuo sam Allahovog Poslanika, r a., da kaže: 'Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado: vođa je pastir i on je odgovoran za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj porodici i on je odgovoran za svoje stado, žena je pastirica u kući svoga muža i odgovorna je za svoje stado, sluga je pastir u imetku svoga gazde i on je odgovoran za svoje stado; svi ste vi pastiri i svi ste vi odgovorni za svoje stado.'''
  Draga braćo, poštovane sestre,
  Islam je objavljen od Allaha Uzvišenog s ciljem da ostvari i štiti interese čovjeka na dunjaluku i ahiretu. Na prvom mjestu i prije svega islam svojim propisima čuva pet najvažnijih životnih vrijednosti: vjeru, život, razum, imetak i porijeklo. Kao odana Allahova stvorenja dužni smo sebe i ono što nam je povjereno čuvati i pravim putem usmjeriti, zato:
  Čuvaj se držanja alkohola u kući i u stanu jer je Milostivi Allahje kazao: O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (El-Ma’ida, 90.).
  Alkohol je okarakteriziran kao šejtanovo djelo, zato ga se treba kloniti ako želimo uspjeh i spas. Allahov Poslanik je zbog alkohola prokleo desetoricu: onoga ko pravi alkohol, ko pomaže u tome, ko ga pije, ko poslužuje, kome se poslužuje, ko ga toči, ko prodaje, ko se od njega hrani, ko ga kupuje i kome se kupuje.
  Čuvaj se kockanja mejsira: to je sredstvo i metod da se nešto lahko postigne, to je ubiranje zarade bez uložena truda. Najraprostranjeniji oblik kockanja među Arapima je bio kockanje bacanjem strelica, na principu lota (lutrije): strelice su bile označene baš kao i moderni tiketi lota i ostalih lutrija. Princip na osnovu kojeg se kudi ovakva praksa je: da, čak i ako nema varanja, ti možeš dobiti ono što nisi na dozvoljen način zaradio, ili izgubiti zarađeno na kušanju zakona vjerovatnoće. Bacanje kocki i klađenje na razne vidove sportova spada u definiciju kockanja.
  Čuvaj se drogiranja i bavljenja svim poslovima koji su s opijatima povezani. Drogiranje, bilo putem korištenja prirodne ili sintetičke droge, injekcijom, ušmrkivanjem ili oralnim putem, po islamu se smatra velikim grijehom, jer pored štetnog uticaja na mozak i gubljenja svijesti, droga uništava nervni sistem čovjeka i uzrokuje mnoge druge nervne i psihičke bolesti. Allah Uzvišeni je rekao: … i sâmi sebe ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv. (En-Nisa’, 29.).
  Čuvaj se jedenja svinjskog mesa i svega u čemu je svinjetina i svinjska mast jer jedenje svinjskog mesa izaziva više vrsta bolesti a može prouzrokovati više od sedamdeset različitih vrsta bolesti. Čak i da nije tih dokazanih po zdravlje štetnih posljedica, Uzvišeni Allah je to zabranio riječima: "Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno..." Kur'an 05:03.
   Čuvaj se ,ogledanja' u karte ili u dlan, to su djela koja izvode iz islama. Čitanje sudbine iz dlana je jedan vid proricanja budućnosti isto kao i tarot, ,otvaranje zvijezde' itd.  
   Čuvaj se ,bacanja graha' i da ti se ,baca grah'. Bacanje graha je isto kao i predislamsko bacanje kamenčiča koje i danas koriste neka primitivna plemena u Africi kao metod gatanja i proricanja budućnosti.
   Čuvaj se vračanja i pravljenja magije (sihra) jer to dvoje izvodi iz Islama. Allah dželle šanuhu je obećao u Kur`anu da vračari neće uspjeti ni na ovom a ni na drugom svijetu. Neuki narod ide kod kojekavih samozvanih hodža da im zapišu, da rastave muža i ženu, da naprave da neko nekog zamrzi itd. Onaj ko tome udovoljava je napustio Islam i onaj koji traži da mu se takva usluga učini je takođe izašao iz islama.
   Čuvaj se čitanja horoskopa u novinama ili u knjigama. Musliman ne iščitava horoskope, a ako povjeruje u ono što je tamo pročitao, napistio je islam.
   Čuvaj se onoga kome si dobro učinio i ne očekuj da ti dobrim uzvrati. Čovjek zlo pamti a dobrotu zaboravi.
  Čuvaj se kletve svoje djece koju nisi odgojio i na vrijeme iškolovao jer će te optuživati na obadva svijeta. Odgoj  djece je jedna od najvažnijih stvari kojima je Vjerovjesnik, s.a.v.s., pridavao posebnu pažnju. On je djecu poučavao vjerovanju, bogobojaznosti, jačao je njihovu vezu sa Uzvišenim Allahom i ukazivao na opasnost nemara, neposlušnosti Allahu. Svoga amidžića Abdullaha b. Abbasa, r.a., savjetovao je: ''O dječače, naučit ću te nekoliko stvari:
- 'Čuvaj Allaha, Allah će čuvati tebe (tj. poštuj Njegove naredbe i ostavi Njegove zabrane, pa će On tebe čuvati i na ovom i na onom svijetu).
- Čuvaj Allaha, naći ćeš Ga na svojoj strani (ispred sebe).
- Kada nešto tražiš, traži od Allaha, a kada pomoć tražiš, od Allaha je traži.
- Znaj da, kada bi se svi ljudi ujedinili da ti kakvu korist pridonesu, ne mogu ti korist pridonijeti, osim ako je Allah to već propisao. A kada bi se svi ujedinili da ti u nečemu naude, ne mogu ti nauditi, osim u onome što ti je Allah unaprijed propisao. Pera su podignuta, a listovi su se osušili.''
  Čuvaj se laži, jer laž kvari moral, na taj način iščezava čast i ugled. Lažljivca niko ne sluša i ne poštuje, a kad se dotle čovjek spusti, onda život postaje bezvrijedan. Abdullah ibn Omer , r.a., rekao je: ''Jednoga dana majka me je pozvala, a kod nje je sjedio Allahov Poslanik, s.a.v.s., Rekla je: 'Hajde, dođi da ti nešto dadnem.' A Poslanik, s.a.v.s., upita je: 'A šta si htjela da mu daš?' Ona je odgovorila: 'Datula.' A Poslanik, s.a.v.s., joj odgovori: 'Da mu nisi ništa dala, bilo bi ti upisano da si slagala.''
 Čuvaj se kletve onoga kome je nepravda učinjena, jer zaista između njegove dove i Allaha ne postoji nikakav zastor." (Bilježi Buhari)
  Ostarjeli otac korio je svog sina zbog toga što mu je neposlušan, a on mu odgovara: ''Oče, ti o meni nisi vodio brigu dok sam malehan bio, i ja ti uzvraćam istom mjerom sada kada si ti ostario.''
   Dova                               
  Allahu Milostivi, uputi nas na Tvoj put, jedini pravi put, učvrsti naše jedinstvo i slogu, oprosti nam naše grijehe i uvedi nas u Džennet. Amin.
 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj nam da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
صدق الله العظيم

Nijaz Salkić


Literatura: Tefsir Ibni Kesir, Sahihul Buhari



Ni komentarjev:

Objavite komentar