6. maj 2016

MIMBERA - TI SE POUZDAJ U ŽIVOG




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
وَتَوَكَّلْ عَلَى الْحَيِّ الَّذِي لَا يَمُوتُ وَسَبِّحْ بِحَمْدِهِ ۚ وَكَفَىٰ بِهِ بِذُنُوبِ عِبَادِهِ خَبِيرًا [٢٥:٥٨]
صدق الله العظيم
  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

 Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svjetova, samo Njega obožavamo, u Njega se uzdamo i samo od Njega pomoć tražimo. Neka je salavat i selam na Njegova miljenika i poslanika Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, ashabe, na naše šehide i sve vjernike i vjernice do Sudnjega dana.

  A zatim: Dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 29. redžeb 1437. ili 06. maj 2016. godine. Ovo je 30. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Zemlja je prostrana', a današnja je, ,Ti se pouzdaj u Živog'.

  Uzvišeni Allah u suri El-Furkan veli: Ti se pouzdaj u Živog (el-Hajj), koji ne može umrijeti, i veličaj Ga, i hvali! A dovoljno je to što grijehe robova Svojih zna. (ajet 58)

  Prvaci islama kažu da je “pouzdanje” (tevekkul) u Dragoga Allaha, sâma srčika i čovjekove spoznaje i čovjekovog ibadeta. U životu, dok čovjek duhovno odrasta, nužno se koristi kesbom – stjecanjem, radom na Ovome svijetu kako bi sebi i svojim pribavio nužne potrepštine za život.

 Ovo je sunnet hazreti pejgambera Muhammeda, alejhisselam, i svih poslanika i vjesnika, alejhimus-selam. Kada osoba dovoljno ojača, ovu u biti olakšicu zamijeni potpunim oslanjanjem na Uzvišenog Allaha (tevekkul), ne u smislu odbacivanja posla i rada, čovjek je time obavezan cijeli svoj život, već u smislu smiraja srca i postizanja iskrenog ubjeđenja (hakkul jekīn) da iza svega što se odvija stoji uzvišeni Allah, džellešanuhu.

  Tako se kaže da je rad, trud, bît časnoga Sunneta, dočim je potpuno oslanjanje na uzvišenog Allaha bît sâme vjere.

  Kada musliman vjeruje u Allahove zakone koji vladaju u kosmosu i kada za djela pripremi potrebna sredstva i sa svoje strane uloži sav svoj napor da ih obavi i završi, on ni u kom slučaju ne misli da je to dovoljno za ostvarenje željenog cilja i uspjeha. Jerbo, koliko li je samo onih koji su se mučili i trudili, a da plodove svoga rada nisu okusili!

 Nije dovoljno samo nešto poželjeti i odmah na posao prionuti, valja studiozno planove napraviti. Evo divnog primjera prave pripreme i pouzdanja u Allaha Uzvišenog.

  Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, je nakon što se većina njegovih drugova iselila u Medinu, iščekivao dozvolu od svoga Gospodara da se i on iseli, kada je dobio dozvolu, izvršio je ove pripreme:

1. Izabrao je iskusna i povjerljiva druga, svog starog i vjernog prijatelja Ebu Bekra es Siddika, radiallahu anhu, koji će ga pratiti na putu do krajnjeg odredišta njegove hidžre-Medine.

2. Za put je pripremio dovoljnu količinu hrane i vode koju je spakovala i u svoju pregaču svezala Ebu Bekrova kći, Esma. Otuda je kasnije i dobila nadimak Zatun-nitakajni (Vlasnica dviju pregača).

3. Za dugi i naporni put je pripremio zdravu i snažnu jahalicu.

4. Za put je osigurao iskusna i vješta vodiča koji je dobro poznavao sve staze i bogaze, da im bude vodič na ovom dugom i teškom putovanju.

5. Prije nego što je izašao iz svoje kuće, koju je sa svih strana bio opkolio neprijatelj kako bi ga spriječili da i on ne umakne, Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je u svojoj postelji ostavio amidžića mu, Aliju b Ebu Taliba, radiallahu anhu, zavaravajući neprijatelja koji je čekao da izađe iz kuće i da ga ubije.

6. Kada su se višebošci dali u potjeru za njim i za njegovim prijateljem Ebu Bekrom es-Siddikom sa kojim se pobjegao, sklonio se u pećinu na brdu Sevr i sakrio od očiju svojih progonitelja zadojenih mržnjom i željom da mu se osvete.

7. Kada mu je Ebu Bekr rekao: „Allahov Poslaniče, da je neko od njih pogledao ispod svojih nogu, vidio bi nas,“ – upitao ga je: „Ebu Bekre, šta misliš o dvojici sa kojima je Allah treći?!“ (Buharija)

  Poslanik sallallahu alejhi ve sellem preporučivao tri stvari:

1. redovno obavljanje namaza

2. davanje zekata

3. netraženje pomoći za svoje potrebe ni od koga drugog osim od Allaha.

  Kada govorimo o tevekkulu treba spomenuti riječi vog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem:

-„Da se u Allaha uzdate onako kako treba,  bili biste obskrbljeni kao ptice koje ujutro odlaze praznih, a navečer se vraćaju punih stomaka.“ (Tirmizi)

-Opisujući 70 000 onih koji će bez polaganja ući u Džennet, Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „To su oni koji ne čaraju, koji se ne kauteriziraju (liječe vatrom) i koji ne zloslute, nego se na svoga Gospodara oslanjaju.“ (Muttefekun alejhi)

  Jedan od učenjaka je ispričao sljedeće: Da o Bogu znamo makar koliko dojenče zna o svojoj majci, drukčije bismo se ponašali. Dojenče zna da je njegova majka ta koja udovoljava njegovim potrebama, i ono nju traži kad želi da se nahrani. Ako zaista znamo da je Bog posjednik svega, zašto se onda za svoje potrebe obraćamo drugima?

  Bog je odredio da čovjek radi i da se trudi, te kroz zaradu ostvaruje svoje potrebe. Na poslu se najbolje ispolji odnos između radnika i poslodavca, pokaže se ko je pošten, a ko nepošten, ko je pravedan, a ko nepravedan, ko je tlačitelj, a ko je tlačeni. To ne zna onaj koji nije bio radnik ili službenik.

  Znajmo da je sve u suštini od Boga. Hljeb koga kupimo od pekara u biti je ipak stigao Božijom voljom kao nafaka po Njegovoj odredbi. Tako je i sa svim ostalim stvarima i imetkom kojeg posjedujemo. Dakle, onaj ko ima tevekkula mora raditi, ali i biti svjestan da se Bog brine o svakom i o svemu, a da je posao koji radimo obaveza-farz i da čovjek koji radi u stvari vrši svoju obavezu. Po tome se vjernik razlikuje od nevjernika. U nekim predajama kaže se da se vjernik više uzda u ono što je kod Boga nego u ono što mu je u rukama, jer ono što danas imam u rukama svakog trena može nestati, dok ono što je kod Boga nikad ne propada.

  Na kraju, nije samo dovoljno raditi, od Njega snagu i uspjeh kroz dovu crpiti. H. Enes r.a. veli da je Božiji Poslanik s.a. rekao:“ Ko rekne (pri izlasku iz kuće): Bismillah, tevekkeltu alellah, ve la havle ve la kuvvete illa billah, U ime Allaha, pouzdavam se i oslanjam na Allaha i nema nikakva događaja niti ikakve moći osim samo sa Allahom.“ Takvom čovjeku se rekne:“ Upućen si, zaštićen si, očuvan si i od njega šejtan pobjegne.“

 Dova

  Uzvišeni Allahu učvrsti nas na putu stalnog truda i poštenog rada i učini nas zajednicom dostojnih i ustrajnih vjernika i sljedbenika Muhammeda, a.s.
 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari, Ebu Bekr Džabir el-Džezairi, ,, Iz knjige: „Put pravog muslimana“.




 Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar