16. jun. 2017

MIMBERA - NOĆ KADRA JE PRED NAMA




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون.
قال الله تعالى فى كتابه الكريم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ.
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!                

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

  A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 21. ramazan 1438. ili 16. juni 2017. godine. Ovo je 36. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ramazanske iskrice preobražaja', a današnja je, ,Noć Kadra je pred nama.'

 Rekao je Uzvišen Allah: „Zbilja, Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr! A šta ti misliš, šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci! Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, u njoj silaze zbog odluke svake, u njoj je spas sve dok zora ne svane!“ (El-Kadr: 1-5 )

 Poštovani, sestre i  braćo u vjeri

 U predajama se kaže da noć Lejletul Kadra noć u kojoj svačija dova biva uslišana, izuzev dove onoga na koga su srditi njegovi roditelji, onoga ko prekida rodbinske veze, onoga ko u srcu gaji zlobu prema vjernicima, i onoga ko pije alkoholna pića.

 Prenosi se da se Musa, a.s., ovako obratio Svevišnjem: „O Bože moj, želim se Tebi približiti“, pa mu je odgovoreno: „Bliskost Meni stječu oni koji probdiju Noć kadr.“ Musa, a.s., tad reče: „O Bože moj, želim Tvoju milost i oprost.“, pa mu bi odgovoreno: „Moja milost pripada onome ko se u Noći kadr smiluje nevoljnicima.“ Musa, a.s., onda kaza: „Bože moj, želim sigurno preći preko Sirata“, pa dobi odgovor: „Sigurno će preko Sirata preći oni koji u Noći kadr dijele sadaku.“ Musa, a.s., još reče: „O Bože moj, želim okusiti džennetske plodove“, i bi mu kazano: „Džennetske plodove jest će oni koji u Noći kadr ne zaboravljaju da Me hvale i veličaju.“ Na kraju Musa, a.s., reče: „O Bože moj, želim Tvoje zadovoljstvo“, pa mu se reče: „Moje zadovoljstvo stječu oni koji u Noći kadr klanjaju dva rekata namaza.“

 Neizmjerna Allahova milost ukazana je i spuštena te Noći. To je Noć početka objavIjivanja Kur'ana, koji će se nastaviti spuštati i objavljivati 23 god. Na hiljade meleka je spuštalo i pratilo objavljivanje Riječi Božije, koju je Poslanik, a.s., valjano i tačno prenio.

 U toj Noći dobili smo posljednjeg poslanika Muhammeda, a.s., posljednju Objavu – Kur'an, koja vodi ispravnom putu i čuva od zaborava. 

 U ovoj noći vjernici osjećaju posebnu smirenost, radost, sigurnost i nadu jer se meleki, u velikom broju spuštaju među ljude na Zemlju kako su se spuštali i prilikom prve Objave Ademu i posljednje Muhammedu, a.s., ramazana 610. godine. Oni čija srca nisu opterećena i uprljana grijehom bivaju osvijetljena svjetlom vjere, meleka i Kur'ana. Onoga koga ta svjetlost, te Noći Kadra dotakne i osvijetli, ostavljajući svoj trag, svoj biljeg, vidite ga kako tokom cijele godine isijava svjetlost, smirenost, skrušenost i poslušnost. To je Noć pročišćenja. Svi se poslije te Noći osjećamo boljim, sretnijim, lakšim, sigurnijim… Ako u toj Noći očekujemo i nadamo se oprostu grijeha od Allaha, dž.š., onda i sami trebamo oprostiti drugima.

  Kako provesti Lejletul-kadr

 Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Ko isposti ramazan vjerujući i nagradu očekujući, bit će mu oprošteni prijašnji grjehovi“ ; „Ko isklanja ramazan vjerujući i nagradu očekujući, bit će mu oprošteni prijašnji grjehovi“ ; „Ko isklanja noć Kadr vjerujući i nagradu očekujući, bit će mu oprošteni prijašnji grjehovi“ .
 Ovu noć treba provesti u različitim oblicima ibadeta kao što je: učenje Kur’ana, klanjanje noćnog namaza, traženje oprosta, upućivanje dova itd. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u deset zadnjih noći ramazana pojačao bi svoj ibadet i trudio se u ovim noćima više nego u drugim. Međutim, posebnu pažnju trebamo dati teraviji i noćnom namazu: ,,Ko provede Lejletul-kadr vjerujući i očekujući nagradu, bit će mu oprošteni prethodni grijesi.'' (Buhari i Muslim) 
  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ,,Ko klanja sa imamom sve dok on ne završi, upisat će mu se kao da je klanjao cijelu noć.” (Ahmed, Ebu Davud)

 Kada bi čovjek cijelu Lejletul-kadr proveo klanjajući, ne bi bilo previše. U ovoj blagoslovljenoj noći vjernik treba upućivati dovu Allahu, kako u namazu tako i nakon namaza, iako je dova u namazu bolja, naročito ona na sedždi kada je čovjek najbliži svom Gospodaru. 
 Pored traženja oprosta, vjernik treba iskoristiti priliku i upućivati dovu za sebe i svoje bližnje ili za cijeli ummet. Ko je bolestan, treba moliti za izlječenje, ko je siromah, može moliti za bogatstvo. Svako ima neku svoju posebnu potrebu, ali ono što je potrebno svima nama jeste oprost i tevba, tako da svi možemo moliti za to, jer, ko zna, možda nas obuhvati ovaj hadis: ,,O, ti koji želiš dobro, približi se! O, ti koji želiš zlo, udalji se! A Allah oslobađa od Vatre svake noći.” (Tirmizi, Ibn Madža, Ahmed)  
 Na vrijednost i odabranost Noći kadra ukazuje i postupak nekih ispravnih prethodnika koji su se posebno pripremali za ovu noć tako što bi se kupali, mirisali i oblačili lijepu odjeću.

 Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: „Rekla sam: O Allahov Poslaniče, šta misliš, kada bih znala u kojoj je noći Lejletul-kadr šta bih u njoj učila? A on je odgovorio: Allahumme inneke ‘afuvvun, tuhibbul-‘afve fa'fu ‘anni – Allahu moj Ti si Onaj Koji opraštaš, voliš da oprostiš, pa mi oprosti.“

  Svi znamo da namaz obavljen u noći Kadra, je vrijedan kao 30 hiljada namaza, činjenje istigfara i drugih vidova zikra, isto tako. Allaha moliti za oprost grijeha, za roditelje, bili živi ili mrtvi, za djecu, za bereket, za bolesne i druge stvari. Dužnost mu je da klanja i da to uljepša. Trebamo učiti Kur’an, jer kada musliman prouči jedno slovo Kur’ana (harf) imat će desetostruku nagradu za to, kako se navodi u hadisu: „Ne kažem da je Elif, Lam, Mim, jedan harf. Nego, elif je jedan, lam, je drugi, mim, je treći harf“.   
 Znači, svaki ibadet obavljen u noći Kadra, ima vrijednost kao da si ga činio hiljadu mjeseci, bilo da je namaz, učenje Kur’ana, zikr… Jer Uzvišeni kaže za noć Kadr da je bolja od hiljadu drugih mjeseci.

 Sadaka se ubraja u velika i Allahu draga djela, a njena vrijednost je posebna u Ramazanu a najvrjednija je u noći Lejletu-l-kadra kao i ostali ibadeti, poput namaza. Ako onaj ko obavi namaz u noći Lejletu-l-kadra ima nagradu kao da je klanjao hiljadu mjeseci (30 hiljada namaza), onda onaj ko u noći Kadra udijeli kao sadaku jednu marku ili evro, biće mu upisano kod Allaha kao da je hiljadu mjeseci dijelio svaki dan po jednu marku.

 Da, to je vrijednost sadake u noći Lejletu-l-kadra. A dobro znamo, da ako se ti nekoga sjetiš sadakom, pomogneš ga ili spasiš, znaj, da će se Allah i tebe sjetiti, pomoći te i spasiti.  
 Kada neko preživi saobraćajnu nesreću,  kažu: ”Sadaka ga sačuvala, sigurno je udijelio na pravo mjesto!” Nije ga sadaka sačuvala, sačuvao ga je Allah jer je i on svojom sadakom nekoga sačuvao.

  Dova

  Molimo Te Uzvišeni, počasti nas blagodatima Lejletu-l-kadra. Amin!

  Molim Te Uzvišeni, ugradi u nas ljubav do naših džamija i poštovanje do onih koji nas vode na pravi put. Uzvišeni, učini da džamija budi ponos, džuma namaz radost, a islamska zajednica bude halka i uzdanica naša. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir Ibni Kesir, Sahihul-Buhari,Mr. Osman Smajlović, Saudin Cokoja,Mr. Ferid Dautović.

Nijaz Salkić 

Ni komentarjev:

Objavite komentar