23. avg. 2019

MIMBERA - MEKTEB JE PRED VRATIMA



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ. صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين، رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون ...:
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ ۚ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ [٦٣:٩]
صدق الله العظيم
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova! Salavat i selam neka je na posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede na putu islama!
 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 22. zu-l-hidždže 1440. ili 23. avgust 2019. godine. Ovo je 50. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Od bešike do kabura‘, a današnja je, ,Mekteb je pred vratima.'
  Riječ mekteb u muslimana je više od opismenjavanja, čitanja i pisanja, šta više, to je doba stasanja u krugu vršnjaka pod budnim okom imama. Za muslimana je mekteb haman svetinja, bez pohađanja mekteba čovjek je duhovna sirotinja  Pismenost je pitanje života, opstanka i spasa na oba svijeta. Uzvišeni se kune: „Tako mi pera i onog što oni pišu..." Naredba da se uči i obrazuje stigla je u Ramazanu, i mekteb je otvoren u ramazanu, neka je salavat i selam Muhammedu a.s., na tom velikom nimetu i daru.
  U prijašnja vremena u mektebu se sticala opća pismenost. Naši stari dobri Bošnjani i Bošnjanke su prva slova sricali u mektebima i mektebi ibtidaijjama. U drugoj polovici prošlog vijeka mektebu je oduzeta uloga općeg obrazovanja a ostavljena uloga vjerskog obrazovanja. Od tada je mekteb jedina i nezamjenjiva halka u odgoju i opstanku muslimana.
  U mektebu se uči i uzgaja, znanje prenosi i usvaja. U mektebu se uči kultura govora, kultura ponašanja, kultura jela, stanovanja, odmaranja, spavanja, ustajanja, lijeganja, poštivanja roditelja i odnos do svakog insana. U mektebu se uči kako se biljka i životinja voli i da se nijedno živo biće ne ubija i da svaka nepravda boli. U mektebu se nauči kojom nogom u kuću ulazi a kojom iz nje izlazi, kojom se rukom jede, a kojom pozdravlja, kako se po propisu obuva, i izuva. U mektebu se između ostalog uči da se momak i cura ne zabavljaju već da po propisu i tabijatu ašikuju.
  U mektebu se nauči da pravi musliman nije škrt a ni rasipnik, da je valjanost ibadet i prednost, a lijenost bolest i prezrenost. U mektebu se uči da je u školi odličnost,  životna prednost i odskočna daska za karijernu uspješnost, a da je mekteb prilika da se nauči pokornost Bogu, poslušnost i poštovanje prema roditelju. Često su dobre mekteblije idealni kućni odgajatelji, koji često puta svoje roditelje uče vjeri.
  U mektebu se (na)uči i ovo. Zabilježeno je da jedan otac, vidjevši da se sin druži sa neodgojenom djecom, skrenuo mu pažnju i rekao da se ne druži sa njima jer će postati kao i oni. Sin reče ocu da ga društvo neće iskvariti. Bio je tako samouvjeren da mu otac ne reče ništa. Narednog dana otac donese kući gajbu jabuka. U njoj bijaše jedna truhla. Pođe sin da skloni trhulu jabuku a otac mu reče, ostavi, učinit ćeš to kasnije. Za nekoliko dana mnogo jabuka u gajbi bijaše truhlo. Poduči ga otac da nije moguće imati zlog jarana a ne postati kao i on.
 Poštovani džema’ate!
  Život je brza cesta na kojoj se greške skupo plaćaju. Gospodar nas upozorava riječima: ,,O, vjernici, neka vas vaši imeci i vaša djeca ne odvraćaju od sjećanja na Allaha. Oni koji to učine, oni će biti pravi gubitnici'' (Kur'an-Munafikun,9). U ajetu je sprvo spomenut imetak, pa tek onda djeca. To je dokaz da čovjek više voli imetak nego djecu i išaret da vjernici pripaze da ih djeca i imetak ne odvrate od namaza i džemata.
  Kazuju da bi svako u životu trebao ostvariti ili dovršiti 4 a ako ne, onda bar stvari dvije:
a) sagraditi kuću
b)odgojiti dijete
c) posaditi stablo
d) napisati knjigu
    Draga braćo
  7. septembar je vrijeme upisa u novu mektebsku godinu u našem džematu. Znajmo da mekteb otvara vrata za nove i vrijedne učenike, koji će ponosno i odgovorno učiti o svojoj vjeri, tradiciji i kulturi. Kroz mekteb ćemo i ove godine organizovati takmičenja na nivou Mešihata.
  Ovogodišnji trud i hizmet ću bazirati na tri stvari na kojima radim i na kojima ustrajavam:
- saradnja sa roditeljima učenika koji pohađaju mekteb.
- maksimalo korišćenje vremena predviđenog za rad u mektebu.
- dodatni i dopunski časovi na mektebskoj nastavi za učenike mekteba.
   Jedan uspješan mauallim kaza: ,,Kod nas muallima postoje tri zlatna pravila:
- djeca koja su nam povjerena su emanet,
- vrijeme u mektebu je emanet i
- naše muallimsko znanje je isto tako emanet''.
   Zato vam ove rede upućujem iskrenu i veliku dobrodošlicu u mekteb – Kuću znanja i odgoja, i molim vas da ovaj poziv prenesete džematlijama i prijateljima. Imućni pomozite da mekteb uredimo, i prostore najbolje pripremimo i djecu slatkišima i darovima prvi dan obradujemo, da se u mektebu svi  najljepše osjećamo.
   Mekteb je naše blago, mekteb vam se raduje, mekteb vas očekuje! Dobro nam došli!
  Dova                              
  Allahu naš, molimo te na početku mektepske godine da našoj mektepskoj djeci podariš dobar ishod svake stvari, svakog naučenog kur'anskog harfa, svake naučene kur'anske sure, svakog naučenog ruku'a, rekata, sedžde, jer Ti si, Uzvišeni Allahu, naš najbolji Darodavac, Uzdržavatelj i Uzgajatelj.
  Milostivi Allahu, podari mi poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode pravim putem. Učini da volim džamiju pa da se radujem petku i džumi namazu. Ne daj mi da zaboravim svoju islamsku zajednicu.
ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
صدق الله العظيم
Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari,
Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar