8. jul. 2016

MIMBERA - IGRAĐIVANJE POBOŽNOSTI




الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
نَذِيرًا لِّلْبَشَرِ [٧٤:٣٦]
لِمَن شَاءَ مِنكُمْ أَن يَتَقَدَّمَ أَوْ يَتَأَخَّرَ [٧٤:٣٧]
كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ رَهِينَةٌ [٧٤:٣٨]
صدق الله العظيم
 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

 Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, Stvoritelju svih svjetova, i neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s. a. v. s.

  A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 04. ševval 1437. ili 08. juli 2016. godine. Ovo je 39. hutba u novoj godini i zadnja ramazanska. Prošli petak imasmo temu, ,Noć za vječnost', a današnja je, ,Izgrađivanje pobožnosti'.

  Uzvišeni u Kur'anu veli: “Upozorenje je smrtnicima, onome od vas ko hoće da napreduje ili zaostane. Svaki čovjek je odgovoran za ono što je radio. “ (El-Muddessir, 36-38)

  Moral, ćudoređe, bogobojaznost, lijep odgoj, jesu dragulji vjernika mu'mina. Sve čovjek može prikriti i sakriti a ćudoređe, moral i pobožnost, te reflektore  kojima svijetli i osvjetljava, ne može. Koliko god tih dragulja ima, nikad ih nije dosta i uvijek svoj niz bobaka u đerdanu, vjernik treba dopunjavati, usvajati i njima se kititi.

  Jedan od dragulja je i ahlak-lijepo ponašanje. To zato jer je Ahlak sastavni dio imana-vjere, a iman je temelj na kome stoji zgrada islama. Ibn Mubarek opisao je lijep ahlak riječima: 'To je vedrina i osmjehnutost lica, činjenje dobra i suzdržavanje od uznemiravanja i činjenja zla i neugodnosti drugima. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je kazao: 'Zaista sam poslan da upotpunim plemenite osobine.  Ahlak je mjerilo vrednovanja ljudi: 'Zaista su najbolji od vas oni sa najljepšim ahlakom', kaže Allahov Poslanik s.a.v.s.
Uzvišeni Alllah je dao ogledalo vjernicima u kome će vjernici ogledati. Allah, dž.š, je rekao: 'Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje.
   Ko se okiti ovim pohvalnim svojstvima u svom životu, neka bude svjestan riječi: ,Zaista će čovjek lijepog ahlaka sigurno dostići stepene klanjača i postača'. Ibnul-Karijje izjavio je: 'Budite lijepog odgoja i ponašanja, jer ako budete kraljevi, na taj način ćete osvojiti ljude, ako budete srednjeg staleža, tako ćete se uzdići na više stepene, a ako budete siromašni, na taj način ćete postati neovisni.

  Evo nekoliko dragulja pobožnosti, nabrojaćemo ih. Trebamo ih naučiti, usvojiti i u svoj život ih ugraditi i po njima živjeti.

  Lijepo ponašanje

 Zato, budi skroman na ovome svijetu i traži ahiret. Potvrdi svoje pokajanje kajanjem za ono što se desilo, čvrstom odlukom da se nećeš više povratiti griješenju, i nastojanjem da što prije nadoknadiš ono što si propustio od namaza, zekata, posta i drugog, i da svoje obaveze izvršavaš, te da se odužiš svima kojima si bio bilo šta  dužan. Budi zadovoljan sa onim što ti je Allah dž.š. dodjelio i nemoj se žalostiti. Budi od onih koji ne žude za imetkom drugih, pa će te oni zavoljeti i bićeš bogat. A budi skroman u dunjaluku zavoliće te Allah dž.š.. Ne gledaj u onoga ko je ispod tebe u pogledu vjere, nego gledaj  u onoga ko je iznad tebe. Ne gledaj u onoga ko je iznad tebe u pogledu dunjaluka, nego gledaj u onoga ko je ispod tebe.Traži halal (zaradu), jer je to prva obaveza poslije obavljanja farza. Ne jedi ništa što je ukradeno, inače ćeš biti sudrug u grijehu. Neka ti jelo bude halal, bićeš od onih čija je dova kabul.Budi kao pčela, jede lijepo i dobro, a i ostavlja lijepo i dobro. Između sebe i harama stavi zastor od halala. Čuvaj svoj jezik i nemoj govoriti o onome što te se ne tiče, jer je to znak ispravna islama kod čovjeka. Budi povjerljiv, jer ko povjerenja nema taj nema ni vjere.

O smrtnom času...

  Ne dozvoli da prespavaš ni jednu noć a da nisi vasijjet napisao i u njemu budi pravedan. Spremi se za smrt prije nego što nastupi. Dženaze klanjaj i isprati umrle do kabura i češće posjećuj mezarluke kako bi se posjetio na smrt i šta te čeka. Porodici umrlog spremi hranu, jer su oni zauzeti svojom brigom. Ne ukrašavaj kaburove i nad njima ništa ne gradi. Uradi što više  dobrih djela za koja ćeš imati nagradu i poslije svoje smrti, kao što je izgradnja džamija i širenje nauke. Budi muttekija (bogobojazan), bićeš Allahov dž.š. evlija. Allaha dž.š. stalno moli da ti podari Džennet i Njemu se utječi od Džehennemske vatre. Neka ti riječi: "La ilahe illallah" budu ono što najiskrenije izgovaraš i neka ti one budu zadnje što ćeš izgovoriti prilikom odlaska sa ovoga svijeta.

 O Postu...

  Mjesec Ramazan posti radi Allaha dž.š.  čvrsto se nadajući Njegovoj nagradi. Posti šest dana Ševvala. Posti ponedeljkom i četvrtkom. Posti bijele dane svakog mjeseca, a oni su 13,14,15 dan hidžretskih mjeseci. Pozovi na iftar komšije i poznanike, jer je Ramazan mjesec darežljivosti. Pridržavaj se adaba (propisa) posta: ne ogovaraj, ne laži i bespotrebne stvari ne pričaj. Sadekatul fitr (vitre) sa zadovoljstvom i draga srca udijeli. Noći uoči (obadva) bajrama provedi u namazu i drugim vidovima ibadeta.

 O Moralu...                     

  Iskaži poštovanje prema imenu Allaha dž.š. kad god ga spomeneš time što ćeš dodati "dželle šanuhu" i slično. Uvjek donesi salavat na Allahovog Poslanika s.a.v.s. kad god se njegovo ime spomene. Kada se spomene ime nekog od ashaba ili čuvenih alima i evlija reci: "Radijellahu anhu", ali znaj da nije evlija svaki onaj kome je turbe podignuto, ili čije se ime često spominje. Nastoj da budeš stidljiv i kloni se nepristojnosti i drskosti, jer stid donosi svako dobro.

  Čuvaj se nepristojnih i nedoličnih stvari. Budi kulturan i pristojan - lijepa ponašanja, jer najbolji među ljudima je onaj koji je najljepšeg ponašanja. Budi pažljiv, lagahan i blag, a kloni se grubosti i naglosti. Budi vedra lica, sa osmijehom i lijepe riječi, a čuvaj se namrštenosti. Ne prekidaj govor drugog, nego ga lijepo saslušaj. Ne došaptavaj se sa jednim ako vas je samo trojica u društvu. Što više nazivaj selam, onome koga znaš i onome koga ne znaš. Izgovaraj selam kako je prenešen u sunnetu: "Esselamu alejkum..." a nemoj pozdravljati išaretom - rukom ili glavom, izuzev kao potvrdu selama. Rukuj se sa muškarcima, jer se rukovanjem opraštaju grijesi. Ne nadviruj se kako bi pogledao u nečije dvorište ili kuću prije nego  što za to zatražiš dozvolu, te ti bude dozvoljeno.

  Nikoga ne špijuniraj i ne slušaj razgovor ljudi koji ne vole da ih čuješ. Nemoj dozvoliti da ne govoriš bili sa kim, izuzev ako je to radi Allaha dž.š.. Nikoga ne grdi i ni o kome loše ne pričaj. Nikoga ne proklinji, čak ni životinje ili predmete. Strogo se čuvaj potvore drugih i optuživanja za zinaluk, jer je to jedan od najvećih grijeha. Nikome ne nadjevaj ružne nadimke i njima ga nipošto ne zovi. Čuvaj se gibeta (ogovaranja), a gibet je da govoriš o drugom no što  on ne voli. Nemoj nikog kaljati niti ismijavati. Imaj lijepo mišljenje o drugima, jer je jedan dio sumnji grijeh. Ne hvali sam sebe i ne pripisuj sebi ono što nije tačno. Ne budi dvoličnjak - ne prilazi jednima sa jednim, a drugima sa drugim licem. Ispunjavaj svoja obećanja i nemoj lagati i varati. Ne odlazi vračarima i prorocima, i ne vjeruj u njihove iskaze, kako ti ne bi propala sva djela koja si uradio.

  Draga braćo, musliman je onaj koji se bogati lijepim ponašanjem i dobrim djelima cijelog života. On je čvrst poput brda Uhuda, nimalo zastrašen prolaznošću svijeta koji ga okružuje. Jer on bira svoj pravac, uspon ili pad. To je Allahov sunnet na dunjaluku: “Upozorenje je smrtnicima, onome od vas ko hoće da napreduje ili zaostane. Svaki čovjek je odgovoran za ono što je radio.(El-Muddessir, 36-38)

  Jedan od najvećih uspjeha psihologije je otkriće da svako od nas može da promjeni svoj dosadašnji životni tok ako se čvrsto odluči i zaista promijeni neke od svojih navika koje ga vuku dnu. Naša psihološka struktura ne trpi nagle promjene nego traži postepenost. Potvrđeno je da se u nekom periodu od 12 do 30 dana ruše glavne prepreke inercije u lošim navikama. Nakon toga čovjek ostaje preporođen ne vjerujući ni sam sebi da je prije nekog vremena bio tako ,,preplavljen” svojim slabostima. Dakle ramazan je bio izvrsna prilika za promjene na bolje. Znajte da: Promjena jedne loše navike ima domino učinak i na ostale i obrnuto!

   A o mjestu čovjekove pobožnosti i njenom izvoru sa kojeg se napaja obavijestio nas je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Bogobojaznost je ovdje (rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem pokazujući na svoja prsa tri puta).”


   Dova

 ,,Allahu moj, učini mi ono što tajim boljim od onoga što ispoljavam, a ono što ispoljavam učini dobrim! Allahu moj, molim Te za dobro koje daješ ljudima od imetka i evlada, koje nije zalutalo, niti druge u zabludu odvodi.” Amin!

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari., Enesa Hotić, ,Prilika nad prilikama'.



 Nijaz Salkić


Ni komentarjev:

Objavite komentar