15. jul. 2016

MIMBERA – LAŽ OKO NAS



الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ،  نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا.  مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده . ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه . إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون .
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ كَذَّابٌ [٤٠:٢٨]
صدق الله العظيم
  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!       

 Hvala Allahu, Koji Kur’anu podučava, i Koji čovjeka stvara, i Koji podučava čovjeka kako da jasno i lijepo govori.

Hvaljen i Slavljen neka je Onaj Kome pripada sva vlast, i ona na Zemlji i ona na nebesima, a Koji će na Sudnjem danu kazati: „Ja sam Vladar, gdje su oni koji su na Zemlji vlast imali?“

  Neka je salavat i selam na Allahova miljenika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji je vjernicima-muslimanima bio i ostao najbolji uzor i primjer iskrenosti, pravde i morala.

  A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 11. ševval 1437. ili 15. juli 2016. godine. Ovo je 40. hutba u novoj godini i zadnja ramazanska. Prošli petak imasmo temu, ,Izgrađivanje pobožnosti', a današnja je, ,Laž oko nas'.

  Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:  „Allah neće ukazati na Pravi put onome koji u zlu pretjeruje i koji mnogo laže!“ (Gafir, 28.)

  Svjedočimo događanjima u današnjem svijetu. Nešto nam je od toga lijepo, nešto osuđujemo, većini se čudimo, a mnoge nas je strah situacija koje gledamo i preživljavamo. Pratimo kuda ide svijet, ne možemo pomoći i na bolje promijeniti. Haman je se sve svelo na laž, obmanu i prevaru. Kao vjernici se ibretimo i govorimo da je to rezultat nedostatka vjere, da valja pred Boga doći račune polagati za sve što smo radili. 
  Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko bude posjedovao četvoro, on je munafik (dvoličnjak),: kada priča, laže; kada obeća iznevjeri; kada se prepire, ružno govori; kada se za nešto obaveže, prevari!” (Buharija i Muslim)

Draga braćo, poštovane sestre, laž i laganje je veliki grijeh koji se može naći jedino kod pokvarenjaka i onih čija su srca ogrezla u grijehu. U predaji Sulejma b. Safvana se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., bio upitan:
“O Allahov Poslaniče, da li vjernik može biti kukavica?” “Da”, rekao je.
Pa je opet upitan: “Da li vjernik može biti škrtac?” “Da”, odgovorio je.
Pa je opet upitan: “Da li vjernik može biti lažljivac?” “Ne”, rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Muvveta, Malik)

 Ko ne laže u njega imamo povjerenje, jer ispunjava obaveze, tu osobinu je imao Isma’ila, a.s., kojeg Allah u Kur’anu hvali: I spomeni u Knjizi Isma’ila! On je ispunjavao dato obećanje! Isma’il, a.s., obećao jednom čovjeku da se u određeno vrijeme sretnu. Čovjek je zaboravio na dogovoreni sastanak, pa ga je Isma’il, a.s., čekao na dogovorenom mjestu čitav dan i noć.

 Abdullah ibn Amr, r.a., prenosi da je neki čovjek upitao Allahovog Poslanika, s.a.v.s., o djelima džennetlija, pa mu Poslanik reče: To je iskrenost, jer kada čovjek govori istinu on postane dobročinitelj, a kada postane dobročinitelj on tada postane vjernik, a kada postane vjernik ući će u Džennet. Tada prisutni upitaše: A kakva su djela džehennemlija? Poslanik, s.a.v.s., odgovori: To je laž, jer kada čovjek laže on čini grijeh, a ustrajno činjenje grijeha vodi u nevjerstvo, pa kada čovjek postane ne­vjernik ući će u Džehennem.”

  Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ve­lika je prevara da svome bratu nešto pričaš i on tebi pri tome vjeruje a ti njemu lažeš.”

  Neko od ljudi je bio upitan o tome koliko mahana ima kod čovjeka, pa je odgovorio: Ima ih bezbroj a ja sam ih nabrojao osam hiljada. Međutim, našao sam osobinu ili karakteristiku koja bi kada bi se primjenila sakrila sve ove mahane. To je čuvanje jezika.

 Poslanik Salallahu alejhi ve sellem., kaže: „Vjerniku se može desiti da učini bilo šta osim varanja i laži!“ (Ahmed)

  Vjernik ne treba da u svom ophođenju sa ljudima koristi laž, naročito u trgovini. Na primjer, da prodavač kaže: kupio sam ovu robu za toliko, ili uložio sam u nju toliko, a laže. Ili laže o kvalitetu robe, pa kaže: ovo je najkvalitetnija vrsta, a, u stvari, nije tako. Ili da istakne lijepi dio robe, a sakrije lošiji, i tome slične vrste laži, prevara i obmana. Na sve ovo islam nas žestoko upozorava, jer Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kaže: "Ko nas vara nije od nas."                        

  Laž se je danas raširila poput korova. Laž se njeguje i štiti a istina proglašava korovom pa se čupa i uništava kao što se je nekada činilo sa korovom. Ahmed Ševki je rekao: „Ono što je ljudima nekada bilo zabranjeno, sada im je dozvoljeno. Dali su lijepa imena svojim mahanama, pa je prepoznavanje dobra i popravak podbacilo. Ubistvo je umjetnost, prevara je politika, bogatstvo lopova je umijeće i uspjeh,  razgolićenost je elegancija, izopačenost je civiliziranje, laž je ljubaznost a pretvaranje čestitost“
  Laž je prisutna u međusobnim odnosima. Često čujemo: „Ja ne lažem već je to kurtoazija“. Znači šminka. A pretjerana šminka je laž. Žena koja pretjeruje u uljepšavanju i frizerka koja pretjeruje u dotjerivanju čini vrstu laži koju promoviše među ljude.

  Kao ljudi, poradimo na svom nefsu, na ponašanju, govoru, ukratko na svojoj vjeri. Stanje u svijetu se može proomijeniti jedino ako vladari počnu govoriti istinu, a budu ih na istini slijedili; alimi, odgajatelji, trgovci, učenici u školi, radnici, poljoprivredici… Pridržavajmo se hakka-istine, jer ničega dragocjenijeg i skupljeg na svijetu ovome, od istine nema. A kome je laž vodič njega će stići zlo. Zato što Allah ne voli lažljivce. („Allah neće uputiti lažljivca“), („Pa da stavimo Allahovo prokletstvo na one koji lažu“), („A propao je onaj ko laž izmišlja“).

 Dova

 Molim Allaha, dž.š., da nas poduči razumijevanju naše vjere, i da nas poduči onom što nam je korisno, te da nas okoristi onim čime nas je podučio. On sve čuje i blizu je.

 Milostivi Allahu, podari nam poštovanje prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju pa da se radujemo petku i džumi namazu u njemu. Ne daj da zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون.
 صدق الله العظيم

Literatura: Tefsir ibni Kesir, Sahihul-Buhari., Jusuf el-Karadavi
.



 Nijaz Salkić

Ni komentarjev:

Objavite komentar